Foto: ©2018 Home / Palle Peter Skov.
Foto: © Home / Palle Peter Skov.

Danskerne tøver med at sætte deres hjem til salg dette forår. De næste seks måneder er det cirka 12 procent af boligejerne, der har planer om at sætte hjemmet til salg, viser en kvartalsundersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for Home i april.

Det er færre end i starten af året og end for et år siden.

Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

Interessen for at sælge bolig er under “normalen”

 • I starten af året var det 13 procent, der havde salgsplaner, og det var det også for et år siden, viser Sælgerbarometret fra Home og YouGov med svar fra cirka 1.200 boligejere.
 • “Topscoreren” for april-målingen lyder på 15 procent med salgsplaner – det var sælgerbarometeret oppe på i både april 2022 og april 2019.
 • Barometeret har over 30.000 besvarelser fra boligejere siden april 2018, og set over alle kvartaler har i snit 14 procent af boligejerne haft salgsplaner.
  – Den nye måling taler sit tydelige sprog; danskerne er tøvende med at sætte bolig til salg i denne tid – og i det hele taget lidt tilbageholdende på boligmarkedet, siger Homes boligmarkedsanalytiker Henrik Hauthorn Jensen.

  Færrest vil sælge på Sjælland

  Det er især sjællandske boligejere, der holder igen med salgsplanerne, viser Home sælgerbarometer.

  Her er det kun 6 procent, der har planer om at sætte boligen til salg det næste halve år – mod altså 12 procent på landsplan.

  – Tilbage i sommeren 2022 var interessen både for at købe og sælge ekstrem høj i regionen, viser vores barometer. Så måske var der et opsparet ønske om at sælge bolig, som er blevet indfriet i løbet af det seneste års tid. Eller også ser de sjællandske boligejere blot mere pessimistisk på mulighederne i øjeblikket, lyder det fra Homes analytiker.

  Spørgsmål: Har du planer om at sælge bolig i løbet af de kommende seks måneder?
  Så mange boligejere svarer “ja” per region

  Region
  Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland
  14% 6 procent 12 procent 15 procent 10 procent

  Kilde: YouGov for Home, april 2024.
  Resultaterne for regionerne skal tages med et vist forbehold, da der er færre besvarelser end på landsplan.

  Flere vil sælge lejlighed i Hovedstaden

  I Hovedstaden ser det ud til, at interessen for at sælge lejlighed igen går frem efter flere kvartaler med færre sælgere på trapperne. 7 procent af lejlighedsejerne har planer om et salg, mens det kun var 6 procent i januar, 9 procent i oktober og 14 procent i juli. April er dermed på højde med april for et år siden.

  Det er lidt overraskende, mener Homes analytiker:

  – Lejlighedsmarkedet i Hovedstaden har haft en træg start på året med nedgang i handelsaktiviteten efter et skatteboom i salget op til nytår, og priserne er også faldet lidt i starten af 2024. Men måske ikke så meget, som mange forventede, blandt andet fordi udbuddet af ejerlejligheder er relativt begrænset, siger Henrik Hauthorn Jensen.

  – Det er med til at holde hånden under priserne, og det kan motivere nogle til at sælge, lige som de måske tænker, at der er god plads til deres lejlighed på markedet de kommende måneder.

  Som set så ofte før i kvartalsmålingerne er der forskel på kvinder og mænds adfærd på boligmarkedet.

  Kun 10 procent blandt de kvindelige boligejere, siger de har salgsplaner, mens 15 procent af mændene svarer, de har planer om et boligsalg det næste halve år.

  Heller ikke så mange købere de næste seks måneder

  Lige som boligejerne er lidt tilbageholdende med salgsplanerne, er køberne heller ikke så meget på trapperne det næste halve års tid.

  I Homes Køberbarometer i april svarer kun 12 procent af danskerne i undersøgelsen med over 2.000 repræsentative besvarelser, at de har planer om et boligkøb i løbet af det næste halve år.

  For et år siden, var det til sammenligning 16 procent, der havde planer om boligkøb, viser YouGovs spørgeundersøgelse for Home.

  Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2.021 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i april 2024. Heraf 1.190 boligejere.