Behovet for mere plads er igen den vigtigste årsag til, at danskerne pakker flyttekasserne, lyder det i en pressemeddelelse fra Home.
Ifølge Homes og YouGovs årlige flyttebarometer svarer 27 procent af danskerne, at netop pladsmangel er grunden til deres flytteplaner. Det er en stigning fra 23 procent sidste år og det højeste niveau siden 2021.
Ifølge ejendomsmæglerkæden skyldes udviklingen et opsparet behov: Mange har udskudt flytningen på grund af stigende renter og inflation, men med mere stabile økonomiske forhold begynder flere nu at realisere planerne om mere plads – ofte i form af hus og have.
– Flere familier har holdt igen med at flytte og er blevet boende i deres hjem, selv om det strammede pladsmæssigt, vurderer Henrik Hauthorn Jensen, der er talsperson og boligmarkedsanalytiker i Home.
Samtidig stiger ønsket om at få egen have og overhaler ønsket om en bedre økonomi som tredje vigtigste flytteårsag.
– Det kan for eksempel være det unge par med et barn, der er blevet boende i deres lejlighed, men nu sætter handling bag planerne om at få et hus, fordi renterne og inflationen er kommet ned fra de høje niveauer, de nåede for et par år siden, lyder det fra Homes analytiker.
På andenpladsen ligger fortsat “lyst til forandring”, som hvert år siden målingernes start har vist sig som en stærk drivkraft på boligmarkedet.
– Det er lidt overraskende, at boligmarkedet faktisk er så lystbetonet, som det er. Man er ellers tilbøjelig til at tro, der ligger rationelle behov bag de fleste flytninger – som for eksempel nyt job, at man er blevet alene, arbejdsløshed med mere, lyder det fra Homes analytiker.
Fælles for samtlige af de årlige målinger i Homes flyttebarometer er, at ønsket om mere plads er den vigtigste årsag til, at man flytter. Gennemsnittet for de hidtil fem årlige målinger ligger på 24 procent.
Til sammenligning er der i YouGov og Homes flyttebarometer i år 8 procent, der flytter for at få mindre plads. Dette niveau er stort set stabilt over de seneste fem års målinger.
Tallene bakkes op af nye data fra Danmarks Statistik, som viser, at den gennemsnitlige bolig er vokset fra 149,7 til 154,5 kvadratmeter siden 2014, og at hver dansker nu har 60,2 kvadratmeter til rådighed – mod 57,6 kvadratmeter for ti år siden.