Nogenlunde sådan her kan de nye såkaldte punkthuse komme til at se ud. De skal bygges på den gamle DLG-grund på Østerbro midt mellem Mysseskoven og Guldborgsund i Nykøbing Falster. Illustration: Dansk Arealudvikling.
Nogenlunde sådan her kan de nye såkaldte punkthuse komme til at se ud. De skal bygges på den gamle DLG-grund på Østerbro midt mellem Mysseskoven og Guldborgsund i Nykøbing Falster. Illustration: Dansk Arealudvikling.

De store, grå industribygninger på DLG-grunden i den sydlige del af Østerbro i Nykøbing Falster har i mange år ligget øde hen. Men inden længe begynder udviklingen af et helt nyt boligområde på grunden med både private- og almene lejeboliger. Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

I oktober 2022 vedtog Teknik, Klima og Miljøudvalget i kommunen en ny lokalplan for området, så der kan bygges boliger. Og på torsdagens byrådsmøde godkendte politikerne økonomien i et alment boligprojekt på grunden.

– Det er en af Østerbros bedst beliggende grunde helt ned til vandet, og når den nu forvandles til et åbent og grønt boligområde med store fællesarealer, skaber vi sammenhæng mellem Lindholmområdet, skoven og Guldborgsund. Visionen er at gøre Østerbro mere sammenhængende og at gøre området til et aktiv for hele bydelen, siger borgmester Simon Hansen (S).

Byrådet besluttede på sit møde torsdag at give tilladelse til opførelsen af 64 almennyttige boliger i fire punkthuse med et samlet areal på 5.020 kvadratmeter. I hvert punkthus etableres 16 boliger, der hver især bliver mellem 70 og 79 kvadratmeter store. Det er Boligselskabet Vendersbo, der står bag projektet til knap 116 millioner kroner.

Den samlede bebyggelse får fire lejligheder på 70 kvadratmeter med en månedlig husleje på 5.780 kroner samt 60 lejligheder på 79 kvadratmeter med en månedlig husleje 6.520 kroner.

Private lejligheder udvikles på DLG-grunden

Foruden de almene boliger er det planen, at der skal opføres 64 private lejeboliger i fire andre punkthuse i området, som dermed i alt kommer til at rumme 128 boliger, der betegnes som “familievenlige”. Desuden skal der skal etableres en offentlig hovedsti fra Lindholmkvarteret og helt ned til Guldborgsund kaldet ”Det vilde strøg”.

Ideen om at byudvikle den del af Østerbro har været på tegnebrættet længe, og borgmester Simon Hansen glæder sig over, at det nu bliver til virkelighed.

– Der er stor efterspørgsel på almennyttige boliger i Nykøbing, og der er også bud efter gode ejerlejligheder. Jeg er helt sikker på, at vi får skabt et fantastisk kvarter, som vil være attraktivt for mange på tværs af alle aldersgrupper, siger Simon Hansen.

Det er Dansk Arealudvikling, der står for udviklingen af både ejerboligerne og de almene boliger. Dansk Arealudvikling beskæftiger sig med projektudvikling af arealer og ejendomme, samt salg af bolig, erhvervs- og detailbyggeri.

– Vi har i forvejen et godt kendskab til Lolland-Falster og Nykøbing, og set med vores øjne og erfaring kan dette område udvikles til et både flot og interessant boligområde. Med en beliggenhed så tæt på vandet og i forlængelse af byen og nær Hasselø er vi utrolig glade for, at vi kan være med til at sætte gang i byudviklingen af et område, hvor næsten alle lejligheder området får en god udsigt til enten vand eller by, siger Allan Munk, Dansk Arealudvikling.

Når plangrundlaget er endeligt på plads, er Dansk Arealudvikling klar til at sætte gang i byggeriet.