Det er vigtigt at forebygge trafikstøj - og flere boligkøbere er blevet opmærksomme på problematikken det seneste år, viser målinger fra ejendomsmæglerkæden Home. Foto: Colourbox.
Det er vigtigt at forebygge trafikstøj - og flere boligkøbere er blevet opmærksomme på problematikken det seneste år, viser målinger fra ejendomsmæglerkæden Home. Foto: Colourbox.

To undersøgelser fra Home bekræfter, at danskerne i stigende grad bekymrer sig om støj i nærheden af hjemmet. Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

Ifølge en ny undersøgelse fra SDU har folk, der bor tæt på trafikerede veje og jernbaner, hvor støjen overstiger 55 decibel, større risiko for at udvikle Alzheimers og demens. Og i en intern måling blandt 30 Home-forretninger fra august 2021 svarer 46 procent af mæglerne, at køberne har fået mere fokus på støj det seneste års tid.

Målingen bekræfter dermed Homes flyttebarometer fra februar 2021, hvor 27 procent har “at bo uden støj, forurening eller lugt” med i toppen af deres prioriteter, og det er det tredje vigtigste parameter blandt alle valgmuligheder.

– Vi kan tilmed se, at lidt flere end for et år siden prioriterer stilheden, udtaler Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home, i meddelelsen.

Ønsket er gået frem fra 23,8 procent i 2020 til 27,4 procent i 2021.

Flere købere vil dæmpe støjen

Ifølge Home oplever 36 procent af mæglerne i undersøgelsen fra august, at køberne i stigende grad spørger ind til mulighederne for at dæmpe støjen.

Ejendomsmæglerkæden påpeger, at det er muligt at beskytte sit hjem mod støj ved at vælge særlige glas i vinduerne, ved at isolere bedre og ved at opsætte hegn med indbygget støjafskærmning.

Videncenter Bolius har samlet en række råd mod udefrakommende støj på deres hjemmeside.

Trafikstøj og sundhed

  • Over 1,4 millioner danskere bor udsat for en trafikstøj, der er højere end støjgrænsen på 58 dB fra Miljøstyrelsen (opgjort af Rambøl i 2018).
    Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO, kan trafikstøj medføre gener og helbredseffekter som kommunikationsbesvær, hovedpine, søvnbesvær, stress, forøget blodtryk, forøget risiko for hjertesygdomme og hormonelle påvirkninger.
  • Støj kan påvirke ydeevnen og påvirke børns indlæring og motivation.
  • Kilde: mst.dk og realdania.dk