Ifølge en pressemeddelelse fra ejendomsmæglerkæden Nybolig viser viser det danske boligmarked nu tegn på bedring for første gang siden sommeren 2022.

Fra februar til marts 2023 steg boligpriserne herhjemme for både huse, ejerlejligheder og sommerhuse. Huspriserne steg med 1,2 procent, mens prisen på ejerlejligheder steg med 0,6 procent, lyder det fra ejendomsmægler kæden, som har gransket nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

– Det er endnu for tidligt at sige, hvor meget længere ned boligpriserne skal. Meget afhænger ikke mindst af renteudviklingen. Men prisudviklingen giver i hvert fald grund til forsigtig optimisme. Det gælder også når vi for eksempel kigger på antallet af bolighandler i øjeblikket, udtaler Peter J. Mattsen, der er administrerende direktør i Nykredit Mægler, som er hovedkontor for Nybolig, i meddelelsen.

Ifølge Nybolig kommer den positive udvikling oven på en længere periode med negativ prisudvikling på det danske boligmarked. Særligt hus- og lejlighedspriserne har taget et markant dyk. På landsplan ligger huspriserne og prisen på ejerlejligheder lige nu henholdsvis 8,1 procent og 9,4 procent lavere end samme tidspunkt sidste år.

– Det er klart, at store dele af den friværdi, som blev opbygget under de heftige prisstigninger i coronaårene, er svundet ind. Når det så er sagt, har boligpriserne været nærmest konstant opadgående i de seneste knap 10 år, og er kun faldet til niveauet fra slutningen af 2020, siger Peter J. Mattsen.

Den positive stemning sætter også sit præg på sommerhusmarkedet. Her steg prisen på sommerhuse med 1,5 procent fra februar til marts.

Sommerhusmarkedet har dog ikke været nær så hårdt ramt af den økonomiske nedgang, som har præget det øvrige boligmarked i særligt anden halvdel af 2022. Den landsdækkende salgspris for sommerhuse ligger da også blot 1,7 procent under niveauet for samme tidspunkt sidste år, skriver Nybolig.

I det hele taget tyder meget ifølge ejendomsmæglerkæden på, at sommerhusmarkedet ikke blot er i forårshumør, men også mere generelt har fundet et nyt balancepunkt oven på nogle ekstraordinære år under coronapandemien.

– Corona har på mange måder ændret sommerhusmarkedet i Danmark. Og mange er kommet til at se med helt nye øjne på deres boligbehov og boligdrømme, siger Peter J. Mattsen.

– I forlængelse af corona er hjemmearbejde blevet stadig mere udbredt. For mange danskere har det gjort sommerhuset attraktivt som hjemmearbejdsplads ligesom den større fleksibilitet i hverdagen, har fået flere til at benytte sommerhuset uden for sæsonen.

På landsplan er der lige nu 4.437 sommerhuse til salg. Det er 5,2 procent flere end for blot en måned siden, og knap 10 procent flere end på samme tidspunkt sidste år, hvor mange fortsat var tøvende med at sætte til salg på grund af de økonomisk usikre tider, lyder det fra Nybolig.