Nyt stadion i Aarhus. Visualisering: Team Zaha Hadid Architects, Tredje Natur og Sweco.
Nyt stadion i Aarhus. Visualisering: Team Zaha Hadid Architects, Tredje Natur og Sweco.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Den 8. december gæster Brøndby Ceres Park i Aarhus til den første kvartfinale i pokalturneringen. Det er samtidig den sidste kamp på Ceres Park, inden AGF rykker til et midlertidigt stadion i Vejlby for senere at vende tilbage til et nyt fodboldstadion.

Der er udsolgt til kampen, hvor der blot kan være 10.000 tilskuere, idet nedrivningen af tribunerne allerede er i gang.

Nu kan den aarhusianske fodboldklub så ånde lettet op og glæde sig over, at politikerne i byrådet i Aarhus har fundet flere penge til stadionbyggeriet.

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

– Jeg er glad for, at det er lykkedes at lande en aftale. Jeg tror, jeg taler for alle partier, når jeg siger, at ingen af os havde ønsket at bruge ekstra penge på stadion. Men når man har sagt A, må man også sige B. Og stadionprojektet skal i mål, udtaler borgmester i Aarhus, Anders Winnerskjold (S).

Udfordringer med håndtering af jordbundsforhold, byggepriser og materialer har medført en række ekstra omkostninger til byggeprojektet. I alt er der behov for knap 249 millioner kroner mere til projektet, der nu har en samlet anlægssum på i alt næsten 995 millioner kroner.

Omkring 185 millioner kroner fra tillægsbevillingen kan relateres direkte til stadionbyggeriet, mens de resterende 64 millioner kroner vedrører øvrige forhold.

Byen har tidligere modtaget to donationer til stadion fra Lind Invest og Salling Fondene på 250 millioner kroner hver, og Salling Fondene har tilføjet yderligere 40 millioner kroner i forbindelse med tillægsbevillingen.

Et flertal i Aarhus Byråd på 21 ud af 31 byrådsmedlemmer bestående af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, den radikale Rabih Azad-Ahmad og løsgængerne Bünyamin Simsek og Polly Bak Dutschke har sikret den resterende kommunale finansiering til tillægsbevillingen via prioritering af penge reserveret til byggeri og anlæg og omprioritering i Kongelunden.

SF, Enhedslisten, to medlemmer af Det Radikale Venstre, Danmarksdemokraterne samt løsgænger Thure Hastrup stemte imod.

– Jeg sad i Regionsrådet i de år, hvor vi byggede de to supersygehuse, og der oplevede jeg igen og igen at vi måtte skære i kvaliteten af hospitalerne, fordi den politiske ramme forhindrede os i at vælge den rigtige løsning. Derfor er jeg særlig glad for, at vi nu holder fast i at bygge det stadion, vi har lovet byen, frem for at skære nogle elementer væk, som vi vil fortryde de næste 50 år, udtaler Nicolaj Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø.

Med tillægsbevillingen fastholdes tidsplanen og rammerne for stadionbyggeriet, men den politiske styregruppe for Kongelunden nedlægges for at sikre mere åbenhed og dialog på tværs af partierne. I stedet gøres Magistraten til styregruppe.

Beslutningen betyder, at den endelige entreprisekontrakt for stadionprojektet kan underskrives – og opførelsen af det nye stadion for alvor kan gå i gang.

Det nye stadion forventes færdigbygget i december 2026. I udviklingen af det nye stadion er Aarhus Kommune bygherre, mens A. Enggaard hovedentreprenør. Det nye stadion er tegnet af Zaha Hadid, Tredje Natur og Sweco. Det får plads til omkring 24.000 tilskuere.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling