Der er optimisme at spore på markedet for kontorejendomme. Det fremgår af EDC Erhverv Poul Erik Bechs årlige markedsundersøgelse af forventningerne til erhvervsejendomsmarkedet.
– Generelt er der et meget mere positivt syn på markedet end ved sidste års undersøgelse, hvor der var væsentlig flere usikkerhedsmomenter end i år. Det er egentlig på tværs af alle ejendomstyper, at der er fornyet tro på, at 2025 bliver et bedre år end de foregående to-tre år, udtaler Joseph Alberti, analysechef hos EDC Poul Erik Bech, i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen viser generelt, at flere investorer har mod på at opkøbe ejendomme i 2025. Omkring 19 procent af respondenterne forventer at investere i kontorejendomme i det kommende år, oplyser EDC Poul Erik Bech.
– Samtidigt forventer 17 procent stigende markedspriser på kontorejendomme i 2025 og selvom det ikke lyder af meget, er der sket en markant udvikling over de sidste to år, hvor kun 4 procent dengang forventede stigende priser. Nu er markedet tilbage på samme niveau som før krisen og over halvdelen forventer uændrede markedspriser. Desuden er andelen, der forventer faldende priser på kontorejendomme faldet fra 72 procent i forventningerne til 2023 til 27 procent ved dette års undersøgelse, siger Joseph Alberti.
Læs også: Nordsjælland får flere tomme kontorlokaler
Han tilføjer, at der på lejersiden er færre end ved sidste års undersøgelse, der forventer en faldende markedsleje. Samtidig forventer 62 procent, uændrede lejepriser inden for kontorejendomme, hvilket er en meget god indikator på, at markedslejen er landet på et acceptabelt niveau for både lejer og udlejer.
Generelt er der også en forventning om, at tomgangsniveauet vil forblive uændret i 2025, da 54 procent forventer en uændret udvikling af tomgangen, mens 10 procentpoint mindre end sidste år forventer, at tomgangsniveauet vil stige.
Desuden forventer flere virksomheder ændringer i deres lokalebehov. I forventningerne til 2024 var der 14 procent, der forventede ændringer i lokalebehovet inden for det næste år, hvilket denne gang er 16 procent. Tilsvarende forventer 17 procent denne gang, at lokalebehovene vil ændre sig i de kommende år mod 15 procent i 2024.
Af de virksomheder der forventer at flytte, så svarer 55 procent, at ændringen i lokalebehov primært skyldes, at de mangler plads, mens 21 procent ikke mener lokalerne har den rigtige profil, og 20 procent mangler faciliteter i deres nuværende lokaler.
Moderne kontorer er mest efterspurgte
Særligt i de største byer, hvor de største virksomheder som oftest har kontorer, er bæredygtighed i høj kurs, fortæller Peter Davidsen, erhvervsmægler hos EDC Erhverv Poul Erik Bech København.
– Bæredygtighedscertificeringer er højt prioriteret hos virksomheder og langt størstedelen af de nye kontorbyggerier er certificeret, for eksempel med fokus på et godt indeklima. Virksomhederne søger i langt højere grad væk fra de ældre “sorte ejendomme” og mod nybyggede eller renoverede “grønne ejendomme’” hvilket er med til at sætte gang i kontorejendomsmarkedet.
I Aarhus mærker de samme efterspørgsel efter certificerede og moderne kontorer, og selvom udbuddet ikke er så stort som i hovedstaden, er der i øjeblikket en interessant udvikling i gang i Smilets by, fortæller Dan Honoré, erhvervsmægler hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.
Læs også: Advokater flytter ind i kommende kontortårn i Aarhus
– Vi ser flere og flere nye, moderne kontorprojekter i Aarhus, blandt andet i Sydhavnskvarteret, hvor vi blandt andet har hjulpet Aros Forsikring med at finde deres kommende domicil. Det ændrer markedsdynamikkerne, da flere af de ældre kontorer på sigt vil stå tomme og enten gøres “grønne” eller renoveres til for eksempel boliger. Derfor står vi i en spændende tid, hvor udbuddet af kontorer stiger og virksomhedernes efterspørgsel efter nye, certificerede kontorer er blevet større, udtaler han.
I landets tre største byer går flere tendenser igen. Kontorerne skal understøtte hybridarbejde med fleksible indretninger, og det skal være nemt tilgængeligt med offentlig transport. Desuden vinder kontorfællesskaber mere og mere frem og muligheden for at dele faciliteter med andre virksomheder tiltaler flere virksomheder.
Danmark står stærkere end andre lande
Ude i den store verden ser kontorejendomsmarkedet noget anderledes ud end Danmark. Det skyldes primært nedgangen på det amerikanske kontormarked, som har fulgt med i årene efter coronapandemien.
Det fortæller Helle Nielsen Ziersen, Head of EDC International Poul Erik Bech, der dagligt arbejder med internationale virksomheder, der gerne vil til Danmark og omvendt danske virksomheder, der søger udenlands.
– Kontormarkedet er det marked, der er mest udfordret i øjeblikket i en del europæiske lande. Der er sket en slags dominoeffekt efter nedgangen på det amerikanske kontormarked, der begyndte umiddelbart efter corona. Det åbnede op for en noget mere fleksibel hverdag og mange flere arbejder remote nu end tidligere, udtaler Helle Nielsen Ziersen.
Læs også: Stort kontorprojekt i København er næsten fuldt udlejet
– I årene 2014-2019 faldt efterspørgslen med mellem 40-45 procent og faldet er mindre og aftagende i 2024, hvor faldet er 26 procent, viser tal fra vores internationale samarbejdspartner JLL, der er en af verdens største ejendomsmæglervirksomheder.
Hun påpeger dog, at det ser meget anderledes ud i Danmark, som fortsat har god tiltrækningskraft på internationale virksomheder.
– I forhold til både USA og andre europæiske lande er Danmark faktisk det land, hvor medarbejderne foretrækker færrest hjemmearbejdsdage, hvilket dels kan tilskrives det sociale aspekt, men også, at vi ikke er hæmmet af lange transporttider til og fra arbejde, som andre steder i verden. Så selvom kontorejendomsmarkedet internationalt har det svært, ser det fornuftigt ud herhjemme, siger Helle Nielsen Ziersen.