Færre bor i sommerhus hele året, end før coronanedlukninger og Ruslands invasion af Ukraine. Det skriver Home i en pressemeddelelse.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden har set nærmere på.

– Der er blevet lidt mørkere i sommerhusområderne uden for sæsonen. Vi ser en støt tilbagegang siden 2018, hvor antallet af sommerhusejere, der boede hele året i sommerhuset toppede, siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

I 2023 har 30.758 sommerhusejere deres sommerhus registreret som helårsbolig. I 2020, lige før corona brød ud, var det 32.330, og toppen blev nået i 2018 med 34.389 sommerhusbeboere året rundt. En tilbagegang på landsplan omkring 3.600 personer svarende til 10,6 procent.

Opgjort i antal huse er det nu 18.625 sommerhuse, der bliver brugt som helårsbolig af ejeren.

I 2020 var 19.226 sommerhuse helårsbolig. Og i 2018 var det oppe på 20.295 sommerhuse. Altså et fald på 1.670 sommerhuse svarende til 8,2 procent, skriver Home.

Tilbagegangen er mest tydelig i de store sommerhuskommuner i nærheden af København og Aarhus. I Gribskov kommune er der alene blevet 1.250 færre med helårsadresse i sommerhuset, hvilket svarer til et fald på 29 procent. I Syddjurs kommune er faldet på over 450 borgere, hvilket svarer til et fald på 30,2 procent.

På Djursland oplever indehaver af Home Ebeltoft og Home Rønde, Morten Skovholm, at færre end tidligere blandt de midaldrende sommerhusejere har lyst til at bo i sommerhus hele året.

– De er mere tilbøjelige til at bytte parcelhuset ud med en lejlighed eller et rækkehus tættere på børn og børnebørn i og omkring de større byer, og holder fast i sommerhuset som sommerhus i stedet for som hjem hele året, fortæller den lokale Home-mægler.

– Mange har nok haft drømmen og udlevet den, men må erkende, at der er fantastisk i sommerhuset om sommeren med liv og glade dag, men meget mørkt og måske også lidt ensomt i vinterhalvåret, siger Morten Skovholm.

I Nordsjælland oplever Lars Bøgelund, der er indehaver af fire Home-butikker, også mindre interesse for at bruge sommerhuset til helårsbolig.

– Sommerhuspriserne er steget meget under Corona, og i flere byer i det nordsjællandske kan du faktisk bo billigere i et helårshus, hvor der er mere liv og gadelys end ude i sommerhusområderne, forklarer Lars Bøgelund.

På Møn peger Home-mægler Michael Stender på en anden årsag.

– Mit umiddelbare bud er, at der er kommet flere yngre sommerhusejere efter Corona, og en del af dem, der har haft sommerhus i mange år har valgt at sælge til gode priser drevet af den store efterspørgsel, siger han.

Møn-mægleren fremhæver også, at de høje energipriser og sommerhuse, der ikke er så godt isolerede som helårshuse, kan have drevet nogle af helårsbeboerne i sommerlandet væk.

De ældste bliver i sommerhuset

Tallene fra Danmarks Statistik viser ifølge Homes beregning også, at det er de ældre sommerhusejere på 80 år eller derover, som byttede parcelhuset ud med sommerhuset for år tilbage, der bliver boende. Således er antallet vokset støt siden 2015 og cirka fordoblet til omkring 3.800 over 80 år, der bor i sommerhus hele året.

Alene siden 2020 er der blevet 864 flere permanente sommerhusbeboere på +80 år.

– De ældre sommerhusejere, der på et tidspunkt har valgt at bo i sommerhus hele året, holder ved – af lyst eller nød – mens der kommer færre nye yngre seniorer til som helårsbeboere til sommerhusområderne, siger Henrik Hauthorn Jensen.

De 60-69-årige helårsbeboere i sommerhuse er gået tilbage med 11,8 procent siden 2020 og har været på retur siden det toppede i 2013 med cirka 12.500 af de 60-69-årige sommerhusejere med bopæl i sommerhuset.

Det er under 10 procent af landets ca. 220.000 sommerhuse, der bruges som helårsbolig.

Man skal være pensionist og have ejet sommerhuset mindst et år, før man kan få lov at bo i det hele året rundt.