Er du på jagt efter et nyt parcelhus eller et sommerhus, kan du glæde dig over, at udbuddet for anden måned i træk er steget. Er det derimod en ejerlejlighed, du har sat dig i udsigt, viser de nyeste tal, at udbuddet for sjette måned i træk er faldet, så du har færre boliger at vælge imellem.

I oktober sidste år var der 8.305 ejerlejligheder til salg, mens tallet for april var faldet til 6.834, viser de nyeste tal fra Boligsiden, som ejendomsmæglerkæden Estate er dykket ned i.

Udviklingen, hvor udbuddet falder for en type bolig, mens det stiger for andre, viser, at der atter er kommet godt gang i boligsalget i landets metropoler, vurderer Estate.

– Når en krise sætter ind på boligmarkedet, som vi så det i forbindelse med invasionen af Ukraine, hvor både renterne og forbrugerpriserne steg voldsomt, går det som udgangspunkt hårdest ud over de dyreste boliger, og det gælder især mange ejerlejligheder, som findes i de største byer. Til gengæld restituerer markedet sig også hurtigt igen, når markedet vender, siger Thomas Hovgaard, der er Estate-kædens presseansvarlige.

Han mener, at markedet har vænnet sig til et højere rente- og prisniveau på forbrug og energi.

– Det kan virke påfaldende, at alle varer stiger, mens boliger som noget af det eneste falder i værdi, men de er på grund af den stigende rente faktisk blevet dyrere at finansiere. Så reelt er de på en måde også steget, hvis man kigger på, hvad man reelt skal betale hver måned, siger Thomas Hovgaard.

Store byer har magnetisk tiltrækningskraft

Det faldende udbud for ejerlejligheder viser samtidig, at man stadig ikke kan komme uden om urbaniseringen, hvor især storbykommunerne i Danmark vokser.

Københavns Kommune voksede i 2022 med over 9.200 indbyggere, mens Aarhus fik yderligere 6.300 indbyggere. Odense voksede med knap 1.800 indbyggere i 2022, mens Aalborg voksede med næsten 1.500 indbyggere.

– De store byer er bare blevet vanvittigt populære at bo i, og intet tyder på, at populariteten er faldende. København har for eksempel ændret sig markant over de seneste tredive år fra at være en faldefærdig hovedstad til en sprudlende metropol. De største byer har en nærmest magnetisk tiltrækningskraft på mange hos især de yngre generationer. Derfor vil efterspørgslen på boliger igen komme til at overstige udbuddet, og det ser vi konturerne af allerede nu efter en mindre opbremsning, siger Thomas Hovgaard.