Med en ny handleplan for kunst i byrummet, bedre rådgivning til bygningsejere om udsmykning af facader og gavle og en helt ny street art-rute vil Esbjerg Kommune gøre byrummene mere levende og inspirerende.
Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
– Både sidste år og i år der er dukket flot, ny kunst op i byrummene, og det er populært at opleve den ekstra dimension, som street art tilfører en bygning og et område. Samtidig er der fokus på at styrke Esbjergs identitet som en oplevelses- og kulturby, og det kan vi blandt andet støtte op om ved at gøre det nemmere at skabe oplevelser, og her er det i form af udsmykninger af bygninger, siger Henning Ravn (V), formand for Plan & Byudviklingsudvalget.
Læs også: København får nyt kunstmuseum med Banksy som hovedattraktion
Når man begynder at overveje, om en gavl eller facade skal dekoreres, er det en god ide at starte processen med at tjekke, hvad der egentlig kan lade sig gøre, oplyser kommunen.
Hvis en ejendom er omfattet af en lokalplan, der regulerer udvendige facader, kan det kræve en tilladelse eller en dispensation at dekorere bygningen. Bygningens bevaringsværdi kan også spille en rolle, og derfor er det en god idé at undersøge, om det gør sig gældende for netop den ejendom, man har i tankerne, skriver Esbjerg Kommune.
Her kan man selv undersøge lokalplaner, tjekke om en bygning er bevaringsværdig og få vejledning om ansøgningsprocessen. Er der brug for yderligere hjælp, kan man også kontakte kommunens afdeling for Byggeri.
Mere street art på vej
Med den netop vedtagne handleplan for street art skal flere kunstnere bruge byen som deres lærred.
Handleplanen præsenterer en række initiativer, der skal få street art til at blomstre. Street artens spontanitet og dynamik skal bevares, men samtidig støttes gennem strategiske tiltag for eksempel byrumseksperimenter og undervisning af unge talenter.
Læs også: Tre hold videre i kunst- og arkitekturkonkurrence i Ørestad
– Vi vil skabe levende byrum, hvor borgerne aktivt kan præge deres omgivelser og samtidig styrke fællesskabet. Street art er ikke bare pynt – de seneste eksempler i Bramming og Esbjerg viser, at det gør byrummene mere dynamiske, inspirerende og inviterende, siger Jakob Lose (V), formand for Kultur & Fritidsudvalget.
Esbjergs nye street art-rute byder på en gåtur rundt til nogle af de seneste værker i gadebilledet. Fem gavlmalerier og et bonusværk kan opleves langt den 1,4 kilometer lange street art-rute. Kunstnerne har ladet sig inspirere af Esbjergs maritime historie, områdets natur og personlige erindringer.