Finansiering af andelsboliger skal være nemmere

Regeringen følger en række anbefalinger, der skal gøre finansiering af andelsboliger nemmere. Et lån med en lav afviklingsperiode er blandt værktøjerne.

Regeringen har i dag besluttet at følge en række anbefalinger fra “Udvalg om finansieringsregler for andelsboliger” Udvalget fik i 2020 til opgave at kigge på, hvordan man kan gøre det mere overkommeligt at finansiere en andelsbolig.

En af anbefalingerne er, at det skal være nemmere for folk, der bor til leje, at skaffe de nødvendige penge til udbetalingen, hvis de ønsker at omdanne deres ejendom til en andelsboligforening i forbindelse med et salg, skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

De pågældende lejere skal have mulighed for at låne til udbetalingen på andelsboligen, hvis lånet kan afvikles over to-tre år. Muligheden vil gælde andelsboligforeninger, der stiftes under lejelovens tilbudspligt, hvor lejere kun har kort tid til at beslutte sig for, om de ønsker at købe ejendommen og stifte en andelsboligforening, fremgår det af meddelelsen.

Regeringen vil desuden indføre en mere fleksibel beregning af låntagers gældsfaktor i forbindelse med køb af en andelsbolig i en forening, hvor der også er lejere i ejendommen.

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) peger på, at stigende priser har gjort det vanskeligt for mange at komme ind på andelsboligmarkedet i storbyerne.

– Samtidigt er der i de seneste mange år kun stiftet få nye andelsboligforeninger. Med udvalgets anbefalinger bliver det lettere at låne penge til at købe en andelslejlighed, ligesom det bliver nemmere at stifte nye andelsboligforeninger i storbyerne. Det er vigtige skridt mod regeringens mål om at skabe byer for alle, så vi kan bevare sammenhængskraften i samfundet, udtaler indenrigs- og boligministeren.

Udvalget, som kommer med anbefalingerne, blev nedsat i forbindelse med “Aftale om initiativer mod kortsigtede investeringer i private udlejningsboliger”, som regeringen indgik i januar 2020.

Da den finansielle regulering hører under Erhvervsministeriet, blev udvalget nedsat i regi af Erhvervsministeriet.

Udvalgets sammensætning

  • Finansdirektør Steen Lohmann Poulsen, Erhvervsministeriet (formand)
  • Kontorchef Anitta Bugenhagen, Indenrigs- og Boligministeriet
  • Vicedirektør Kristian Vie Madsen, Finanstilsynet
  • Direktør Jan Hansen, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation
  • Viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen, Finans Danmark
  • Cheføkonom Morten Bruun Pedersen, Forbrugerrådet Tænk

Læs udvalgets rapport her.