Flest hushandler i 14 år – usikkert boligmarked i vente

Efter endnu et år med fremgang på husmarkedet kan udviklingen på boligmarkedet blive mere usikker i 2020 i skyggen af corona-pandemien:

Der var godt gang i hussalget i 2019. Der blev der solgt 41.529 huse. Vi skal helt tilbage til 2005 for at se flere hushandler. Det viser de seneste tal fra Finans Danmark.

– Vi har i 2019 set fortsat fremgang i økonomien, og samtidig har renterne befundet sig på rekordlave niveauer. Det er en stor del af forklaringen på, at handelsaktiviteten på husmarkedet i 2019 har været på det højeste niveau i 14 år. Mange har haft råd til at købe deres første hus eller flytte til et, der har en anden størrelse eller en bedre beliggenhed, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

– Med udbruddet af corona-virus kan boligmarkedet gå en mere usikker fremtid i møde. Den alvorlige situation kan få konsekvenser for både den enkelte danskers privatøkonomi og for samfundet generelt. Og det kan påvirke boligmarkedet i 2020.

Huspriserne er på landsplan steget med 3,8 procent i 2019. Det er lidt mere end prisstigningstakten i 2018 på 3,5 procent. Et typisk parcelhus på 140 kvadratmeter handles nu til 1.983.000 kroner. Det er 73.500 kroner. mere end for et år siden.

– Priserne er steget på huse de senere år samtidig med, at mange boligejere afdrager på deres boliglån. Det betyder, at der er ret mange danskere, der har opbygget friværdi i deres bolig. Samtidig har dansk økonomi et godt udgangspunkt, og renterne er meget lave. Det er vigtigt at have i baghovedet i den nuværende situation, hvor der sker store ændringer i danskernes hverdag, siger Ane Arnth Jensen.