Der blev i alt solgt 978 ejerlejligheder i Danmark i januar måned, viser Boligsidens nye handelstal.

Dermed faldt lejlighedssalget med 18 procent fra december til januar, hvilket svarer til lidt mere end 200 færre solgte ejerlejligheder i perioden.

– Normalt stiger salget af ejerlejligheder i januar sammenlignet med december måned, hvor boligsalget generelt plejer at være sløjt på grund af julehøjtiden. Men for første gang i Boligsidens statistikker, som strækker sig tilbage til 2011, kan vi se et fald i lejlighedssalget fra december til januar, siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Birgit Daetz uddyber, at de nye boligskatteændringer, som trådte i kraft den 1. januar 2024, er den primære årsag til det usædvanlige fald i lejlighedssalget.

– For store dele af ejerlejlighedsmarkedet har ændringerne medført betydelige stigninger i boligskatten, men dem, der nåede at købe og overtage en bolig inden årsskiftet, fik som bekendt mulighed for at sikre sig en mindre hård beskatning fra 2024 og fremover.

– Derfor så vi også, at mange fremskyndede at købe lejlighed til sidste del af 2023, og af samme grund ser vi, at salget droslede mærkbart ned i januar, fordi man nu skal betale boligskat efter de nye satser.

Læs også: Boligpriserne faldt i januar 2024

Lejlighedssalget er dalet fra december til januar i både Frederiksberg, Aarhus og København kommuner med henholdsvis 43 procent, 15 procent og 12 procent. I Odense Kommune er lejlighedssalget uændret i perioden, mens salget steg med 9 procent i Aalborg Kommune.

Hussalget steg i januar

Mens lejlighedssalget faldt, steg salget af huse med 6 procent fra december til januar. Dermed blev der i alt solgt 3.359 villaer og rækkehuse på landsplan i januar måned.

Det gælder for fire ud af de fem af landets regioner, at der blev solgt flere huse i januar end i december. Kun i Region Hovedstaden er hussalget dalet i perioden med 6 procent.

– Dette års januar-salg af huse ligger overordnet set på et rigtig fornuftigt niveau, som også overgår det gennemsnitlige salg fra tiden før de gyldne corona-år. Og det gælder faktisk for store dele af landet, at hussalget er kommet godt fra start i 2024, siger Birgit Daetz.

– Der, hvor salget halter efter, er især blandt de dyre kommuner, hvor boligskatterne nu er steget mærkbart som følge af de nye boligskatteændringer. Omvendt er hussalget steget i januar i flere af de kommuner, hvor boligskatterne overordnet set er faldet i forbindelse med boligskatteændringerne.

Udviklingen i antallet af solgte boliger i januar 2024 her

Boligtype Antal solgte januar 2024 Månedlig ændring Årlig ændring Ændring i forhold til før corona
Villaer og rækkehuse 3.359 6 procent 19 procent 10 procent
Ejerlejligheder 978 -18 procent 1 procent -32 procent
Sommerhuse 400 -5 procent 3 procent 1 procent
Alle boligtyper 5.176 -1 procent 11 procent -7 procent


Tabellen viser antallet af solgte boliger i januar 2024 fordelt på boligtyper. Dertil fremgår ændringen i procent, når dette sammenholdes med henholdsvis december 2023 (månedlig ændring), januar 2023 (årlig ændring) og det gennemsnitlige salg for januar måned i årene 2015-2019 (ændring i forhold tol før corona).

Alle boligtyper dækker over villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, sommerhuse, kolonihaver, andelsboliger, landejendomme, helårsgrunde, fritidsgrunde, villalejligheder og lystejendomme.

Kilde: Boligsiden.