Forsvars- og beredskabsbyggerier får juridisk fast track-ordning

Bygge- og anlægsprojekter, der tjener forsvars- eller beredskabsformål, skal kunne gennemføres hurtigt. Det kræver en ny lov.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og partierne bag forsvarsforliget har netop indgået en aftale om en ny lov, der skal gøre det nemmere at gennemføre bygge- og anlægsprojekter, der tjener forsvars- eller beredskabsformål.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet.

– Når vi hurtigt skal styrke vores kampkraft, så er det afgørende, at opbygningen af nye faciliteter på forsvars- og beredskabsområdet også følger med i samme tempo. Med den aftale, som nu er indgået, får vi skabt det nødvendige lovgivningsmæssige grundlag for hurtigere at kunne give de nødvendige tilladelser, så projekterne hurtigt kan gå i gang, udtaler Troels Lund Poulsen.

Der er tale om en midlertidig lov, der skal sikre, at myndighederne har de nødvendige handlemuligheder for hurtigt at kunne gennemføre konkrete bygge- og anlægsprojekter samt driftsaktiviteter, der tjener væsentlige nationale forsvarsformål eller væsentlige civile beredskabsformål.

– I lyset af det aktuelle trusselsbillede kan der være behov for at igangsætte nødvendige bygge- og anlægsprojekter, der tjener væsentlige forsvarsformål eller væsentlige civile beredskabsformål, hurtigere, end den gældende regulering giver mulighed for, udtaler ministeren for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen (V).

–  Den indgåede aftale danner grundlaget for et lovforslag, der kan skabe de juridiske rammer for gennemførelse af sådanne projekter.

Loven skal blandt andet udgøre det nødvendige grundlag for hurtigere igangsætning af ammunitionsproduktion i Elling.

Samtidig skal loven give mulighed for igangsættelse af bygge- og anlægsprojekter, der blandt andet tjener et væsentligt civilt beredskabsformål, for eksempel etablering af bygge- eller anlægsprojekter til beskyttelse af den civile befolkning under krig og krise eller til genopretning og sikring af kritisk infrastruktur.

Loven forventes at kunne træde i kraft allerede i september 2025. Loven skal indeholde en såkaldt solnedgangsklausul, så den automatisk ophæves med udgangen af 2028.

Fakta

Loven, som aftalen vedrører, vil indeholde tre primære værktøjer:

1. Det første værktøj er, at vedkommende minister kan overtage kompetencen fra for eksempel en lokal kommune til at træffe afgørelse om tilladelser og dispensationer til bygge- og anlægsprojekter eller driftsprojekter, som tjener væsentlige nationale forsvarsformål eller væsentlige civile beredskabsformål. Dermed kan sager herom afgøres hurtigere, men reglerne vil stadig være de samme som i dag.

2. Hvis det første værktøj ikke er tilstrækkelig til, at et vigtigt projekt kan gennemføres, kan det næste værktøj anvendes. Her kan vedkommende minister fastsætte, at konkrete regler på for eksempel plan- og miljøområdet ikke skal gælde for projektet eller aktiviteten.

3. Det tredje værktøj er, at klageadgangen kan afskæres. Dermed risikerer man ikke, at et projekt, der er vigtigt for forsvaret af Danmark, må ligge stille i måneder eller år, mens en klage behandles.

Kilde: Forsvarsministeriet.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling