Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech. Foto: PR.
Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

For tiende år i træk har EDC Erhverv Poul Erik Bech gennemført en omfattende mar­keds­un­der­sø­gel­se om for­vent­nin­ger­ne til er­hverv­se­jen­doms­mar­ke­det 2025.

I år har knap 1.800 respondenter fra ejen­doms­bran­chen givet deres bud på, hvordan markedet kommer til at udvikle sig i 2025, oplyser erhvervsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

– Generelt er der et meget mere positivt syn på markedet end ved sidste års undersøgelse, hvor der var væsentlig flere usik­ker­heds­mo­men­ter end i år. Det er egentlig på tværs af alle ejendomstyper, at der er fornyet tro på, at 2025 bliver et bedre år end de foregående to-tre år, udtaler Joseph Alberti, analysechef hos EDC Poul Erik Bech, der har bearbejdet den store mængde data fra undersøgelsen.

I undersøgelsen svarer hele 91 procent, at de enten vil bruge flere penge (52 procent) eller bruge en uændret mængde penge (39 procent) på ejen­doms­in­ve­ste­rin­ger i 2025. Kun 9 procent forventer at bruge færre penge i 2025.

– For­vent­nin­ger­ne til 2025 er nogenlunde tilbage på samme niveau, som i 2020-2022, hvor der var noget mere optimisme at spore end de to foregående år, udtaler Joseph Alberti.

Generelt har de sidste to år på er­hverv­se­jen­doms­mar­ke­det været nede i en bølgedal, men lager- og lo­gi­sti­ke­jen­dom­me er faktisk den ejendomstype, der har klaret sig bedst gennem de sidste to år.

Læs også: Markante lejestigninger på industri- og logistikejendomme i Storkøbenhavn

Han påpeger, at lager- og lo­gi­sti­ke­jen­dom­me er den næstmest populære ejendomstype (21 procent) efter boligejendomme i forhold til hvad respondenterne peger på som potentiel investering i 2025.

– Ved indgangen til 2023 forventede 50 procent, at mar­kedspri­ser­ne på lager-/lo­gi­sti­ke­jen­dom­me ville falde, mens blot 14 procent forventede stigende priser, udtaler Joseph Alberti..

Nu forventer 33 procent stigende markedspriser, mens 18 procent forventer faldende markedspriser.

– Vi er tilbage på niveauet i 2021 før det for alvor gik først den ene vej og så den anden vej. Dermed er vi formentlig ved at lande et sted med knap så volatile priser og mere stabilitet som i årene 2016-2020, hvor der var begrænsede udsving på markedspriser for lager- og lo­gi­sti­ke­jen­dom­me. Markedslejen har, modsat mar­kedspri­ser­ne, været utrolig stabile over de sidste tre år af vores undersøgelse og igen i år, forventer over halvdelen et uændret lejeniveau, udtaler Joseph Alberti.

Industriområder omdannes til boligområder

Flere og flere in­du­stri­- og havneom­rå­der rundt omkring i landet, og særligt tæt på de store byer, er enten helt eller delvist blevet konverteret til boligområder. Andre steder er der planer om at gøre det.

En af de steder i landet, hvor flere in­du­stri­om­rå­der er blevet lavet om til boliger, er på den københavnske vestegn, fortæller Thomas Møller Rudlang, partner og salgs- og udlejningschef hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Herlev.

– Egentlig oplever vi stadig en fornuftig efterspørgsel efter moderne og velbeliggende in­du­stri­e­jen­dom­me, men udbuddet følger ikke helt med efterspørgslen. Det skyldes primært, at flere og flere in­du­stri­om­rå­der bliver omdannet til boligområder, hvilket begrænser udbuddet af bynære in­du­stri­om­rå­der. Derfor må flere virksomheder gå på kompromis med enten beliggenhed eller størrelse, hvis de er på udkig efter attraktive in­du­stri­e­jen­dom­me tæt på København, udtaler han.

Læs også: Tre profiler skal bidrage til udvikling af ny bydel på havnen i Næstved

Det er et billede, Mads Bjerrum Christensen, industrichef hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus, kan genkende.

– I Aarhus har vi oplevet en vild be­folk­nings­til­vækst over de senere år og noget tyder på, at det fortsætter. Byen bliver ved med at vokse, og det betyder også, at mange tidligere in­du­stri­om­rå­der er omdannet til boliger. Derfor rykker flere virksomheder ud af byen og søger mod nyere er­hvervs­om­rå­der, hvor lager- og lo­gi­sti­ke­jen­dom­me­ne er mere moderne og tidssvarende, udtaler Mads Bjerrum Christensen.

– Det har gjort, at udbuddet af bynære lager- og lo­gi­sti­ke­jen­dom­me er blevet meget begrænset og ændret dynamikkerne på markedet. Der er også bygget en hel del nye lager- og lo­gi­sti­ke­jen­dom­me i vores område, så tomgangen er faktisk steget lidt, men det er ikke urovækkende, men betyder bare, at kunderne har lidt mere at vælge imellem.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling