Tre profiler skal bidrage til udvikling af ny bydel på havnen i Næstved

Næstved Kommune hiver tre eksperter ind i udvalg, der skal forberede byudviklingen af havnen, hvor boliger til 6.000 indbyggere kan opføres.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Der skal udvikles en helt nu bydel på havnen i Næstved. Foto: Næstved Kommune.
Der skal udvikles en helt nu bydel på havnen i Næstved. Foto: Næstved Kommune.

I 2021 besluttede politikerne i Næstved, at erhvervshavnen skulle flyttes ud på den anden side af Svingbroen til et nyt havneanlæg på Stenbæksholm.

Dermed ville ikke bare havnens arealer på 100.000 kvadratmeter, men et område på 450.000 kvadratmeter i Næstved blive frigjort til byudvikling.

Byrådet har senere besluttet, at et såkaldt §17, stk. 4-udvalg skal stå for opgaven med et forberede den nye bydel.

I oktober 2023 blev de fire politiske medlemmer af udvalget udpeget: Linda Frederiksen (S), Anders Gjesing (S), Kasper Schneider (LA) og Süleyman Yücel (V).

Nu har byrådet så udvidet udvalget med tre eksterne medlemmer, som hver især skal bidrage med deres erfaring i byudvikling.

Der er tale om projektdirektør i Kildedal P/S, Tim E. Halvorsen, byplanlægger og projektleder fra Grandville, Berit Rathenborg Bæhr, og seniorforsker ved Aalborg Universitet, Mette Mechlenborg.

Næstved Havnebydel. Illustration: CFBO.
Næstved Havnebydel. Illustration: CFBO.

Som projektdirektør i Kildedal P/S er Tim E. Halvorsen overordnet ansvarlig for driften, økonomi og udviklingen af den nye bydel i Ballerup.

– Han har blandt andet erfaring fra byudviklingsprojekterne Kanalbyen i Fredericia og Naturbydelen i Ringkøbing, og i begge projekter har han stået i spidsen for og haft berøring med alle led af udviklingen og har derved opnået en stærk indsigt i politisk styring og håndtering af privat/offentlig samarbejde, sagde borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen, da byrådet den 30. januar godkendte udpegelsen af de eksterne eksperter.

Læs også: Udvikler skal bygge 150 boliger i Næstved

Berit Rathenborg Bæhr er byplanlægger og projektleder ved Granville, hvor hun arbejder med udvikling af byer og bydele, bolig- og erhvervsområder. Hun har udarbejdet et oplæg til omdannelse af Næstved Havn.

– Hun har blandt andet været projektleder ved Årstiderne Arkitekter (nu Sweco Architects, red.), og hun har også været chefkonsulent i Næstved, men i en årrække har hun arbejdet med sammenhæng mellem arkitekters planer og de markedsvurderinger og økonomiberegninger, som finansielle rådgivere arbejder med for at sikre, at planerne er realiserbare, sagde Carsten Rasmussen på byrådsmødet.

Næstved Havnebydel. Illustration: CFBO.
Næstved Havnebydel. Illustration: CFBO.

Mette Mechlenborg har blandt andet forsket i boligliv i højden, bæredygtige hverdagsprakssisser, mikroboliger, udsatte boliger og det kønnede hjem.

Hun har desuden praktisk erfaring fra blandt andet rollen som tidligere rådgivningschef i BARK, hvor hun havde ansvaret for forretningsområdet “Bytransformation”.

– Hun er forsker og har stor viden om hjemskabelse og hverdagspraksisser med særlig fokus på forholdet mellem idealer og materialisering med mere en 80 publikationer bag sig, herunder flere bøger og peer reviewed publikationer, sagde borgmesteren på byrådsmødet.

Byudviklingsprojekt med landsdækkende opmærksomhed

Over de kommende to år er der i alt afsat 400.000 kroner til udvalgets arbejde. Udvalget arbejder under Plan-, Teknik- og Lokaldemokratiudvalget med at forberede byudviklingen af Næstved havnebydel, fremgår det af kommissoriet for udvalget.

“Udvalget skal udarbejde konkrete, afgrænsede og gennemarbejdede anbefalinger til, hvordan den fremtidige havnebydel kan planlægges og udvikles, og hvordan der skabes en bæredygtig byudvikling med sammenhæng til den resterende by og hele Næstved Kommune. Herunder også hvordan arbejdet skal organiseres. Endelig vil der blive arbejdet med midlertidige tiltag der tydeliggør visioner og retning for den kommende byudvikling”, lyder det.

Næstved Havnebydel. Illustration: CFBO.
Næstved Havnebydel. Illustration: CFBO.

I spidsen for udvalget står byrådsmedlem, Linda Fredriksen (S).

– Det er virkeligt noget, man holder øje med rundt omkring i det ganske land, at der skal ske et stort byudviklingsprojekt hernede midt i vores by, sagde hun på byrådsmødet og understregede, at de tre eksperter og skal bidrage med viden om, hvordan man tiltrækker store investorer, som vil bygge i den kommende bydel på havnen.

Næstved Kommune har tidligere vurderet, at en fuld omdannelse af havnen giver mulighed for at skabe en ny bydel med 6.000 indbyggere, hvilket er to-tre gange flere indbyggere, end der aktuelt bor i bymidten i den sydsjællandske købstad.

I en helhedsplan, som CFBO har udarbejdet i samarbejde med Aart Architects, arbejdes der med mellem 315.000 og 360.000 kvadratmeter byggeri i området, som efter planen skal udvikles over en periode på 30 år.