Administrerende direktør Frank Henningsen (til venstre) og arkitekt og udviklingsdirektør Nikolai Kjær, Nordic Build. Foto: PR.
Administrerende direktør Frank Henningsen (til venstre) og arkitekt og udviklingsdirektør Nikolai Kjær, Nordic Build. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Taasinge Elementer købte for godt fire og et halvt år siden rettighederne til et nyt præfabrikeret byggesystem og etablerede selskabet Nordic Build med egen produktion i Ryslinge på Fyn. Siden er der investeret et betydeligt millionbeløb i udvikling, test og markedsmodning af de stålbaserede tag- og facadeelementer. Nu er Nordic Build for alvor klar til at flytte fokus fra udvikling til drift, og derfor har virksomheden per 1. maj 2022 ansat Frank Henningsen som administrerende direktør, oplyses det i en pressemeddelelse.

Frank Henningsen er uddannet produktionsingeniør samt HD i logistik og supply chain. Gennem hele sin karriere har han beskæftiget sig med ledelse inden for supply chain og produktion.

Det har han blandt andet hos Ib Andresen Industri samt hos Taasinge Elementer, hvor han i rollen som direktør for supply chain var med i den spæde opstart af netop Nordic Build.

– Ordrebeholdningen i Nordic Build har nået et niveau, der kræver flere ledelsesmæssige kompetencer. Først og fremmest skal produktionen gøres skalérbar, så vi sikrer, at alle projekter leveres til tiden og i den rette kvalitet, udtaler Martin Tholstrup, der er administrerende direktør i Taasinge Elementer.

Nordic Build-systemet er opfundet af arkitekt og udviklingsdirektør Nikolai Kjær ud fra en vision om at skabe et industrielt produceret byggesystem i uorganiske materialer, hvor materiale- og energiforbrug er reduceret til et minimum, og hvor en høj grad af præfabrikation bidrager til en effektiv byggeproces.

Elementet er opbygget som en isoleret i-bjælke med en tyndplade i stål på begge sider og en glasfiberarmeret kompositplade som krop.

Konstruktionen giver mulighed for spændvidder i tag på op til 12 meter. Samtidig er systemet designet, så det er muligt at montere facadeelementer indefra uden brug af lim eller skruer. Elementerne kan nedtages og genanvendes.

Nordic Build har opnået en række patenter i forbindelse med udviklingen af systemet, blandt andet på klikløsninger til montering af beklædningen og til samling af elementerne uden kuldebroer.

Markante projekter i Aarhus og København

Nordic Build skal i den kommende tid blandt andet producere facadeelementer til det 17 etager høje ungdomsboligprojekt, BaseCamp Katrinebjerg i Aarhus, og tagelementer til det nye Ikea-varehus ved Dybbølsbro i København. Det er opgaver, som den nye direktør glæder sig til at tage fat på.

– Vi har i dén grad fået hul på salget i Nordic Build, og det bliver nu min opgave at sikre, at produktionen og de interne processer kan følge med, siger Frank Henningsen.

Forventer sorte tal i år

Nordic Build-systemet kan anvendes til alle typer af byggeri, men har særligt sin berettigelse i byggerier, hvor fokus på brandsikkerhed og minimering af risikoen for råd og skimmel vægtes højt. Det gælder i lufthavne, i institutioner og i medicinalindustrien. Eller – som ved Ikea-projektet i København – når der skal etableres en tagkonstruktion med grønt tag.

På nuværende tidspunkt tilbyder Nordic Build elementer til tag og ikke-bærende facader. Men inden for de næste 12-24 måneder udvides sortimentet med elementløsninger til bærende facader, lejlighedsskel og etagedæk. Dermed vil Nordic Build kunne tilbyde et komplet præfabrikeret råhus, som i princippet kan tages ned og genopføres et andet sted.

Nordic Build kom ud af 2021 med et underskud før skat på omkring 5,2 millioner kroner, mens selskabet i 2020 havde et underskud før skat på 4,9 millioner kroner.

– Vi har brugt lang tid på at markedsmodne produktet. Også længere tid, end vi på forhånd havde regnet med. Men nu går vi ind i en ny fase med Nordic Build og retter vores fulde fokus mod at skabe en profitabel forretning med sorte tal på bundlinjen allerede i år, siger Martin Tholstrup.

Om Nordic Build

Byggesystemet Nordic Build er opfundet af arkitekten Nikolai Kjær, som i 2007 satte sig for at gøre byggeriet mere effektivt ved at udvikle et system af industrielt fremstillede bygningskomponenter, der giver mulighed for enkle og intuitive processer ude på byggepladsen. Han samarbejdede i en årrække med Rockwool, indtil Taasinge Elementer i 2018 købte rettighederne til byggesystemet og etablerede Nordic Build med Nikolai Kjær som udviklingsdirektør. Virksomheden råder over 5.000 kvadratmeter produktion på Fabers Fabrikker i Ryslinge på Fyn.

Nordic Build-systemet består af lette tag- og facadeelementer, der er opbygget af stål, glasfiberarmeret komposit og mineraluld. De præfabrikerede elementer monteres ved hjælp af et kliksystem uden brug af lim eller skruer og er designet med mulighed for genanvendelse.

Kilde: Nordic Build.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling