Frovin skal levere over 1.100 vinduer og døre til andelsboligforening på Amager

Hele 1.147 dør- og vindueselementer skal Frovin levere til AB Brahes Hus på Amager. Det er en af virksomhedens største ordrer til dato.

Andelsboligforeningen AB Brahes Hus er opført tilbage i 1925-1926 og dermed en af Amagers helt gamle bygninger.

Over det næste års tid skal bygningen have udskiftet alle vinduer og døre til koblede løsninger fra Frovin Vinduer & Døre.

Det skriver vinduesproducenten i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at der er tale om en af virksomhedens største ordrer til dato.

 Vi glæder os naturligvis over at lande denne ordre, og vi er særligt stolte over, at det netop er en forening som AB Brahes Hus, der er et projekt lige i vores ånd. Bygherren har nemlig fokus på at føre den ældre, charmerende bygning tilbage til sit oprindelige udtryk, hvilket vi er specialister i at levere løsninger til, udtaler key account manager Jan Saabye fra Frovin.

– I 1980’erne blev der monteret plastikvinduer i bygningen, og de skal nu skiftes ud, hvor man har valgt at investere i koblede vinduer, som matcher de oprindelige fra bygningens opførelse. Det gælder både til gaden og til gården til trods for, at mange typisk vælger træ/alu-løsninger til gården. Det er således et projekt, hvor man ikke går på kompromis med noget.

En kopi af vinduerne fra 1920’erne

Der er tale om i alt 1.147 elementer, hvoraf cirka 145 af dem er terrasse- og altandøre, mens der i ordren også er opgangsdøre og kælderdøre. Det er Byggerådgivning Danmark, der er rådgiver på projektet, og som har anbefalet vinduestypen til boligforeningen.

– Vi anbefalede koblede trævinduer i stedet for aluminiumsvinduer, da det dels fremstår markant pænere arkitektonisk og dels har et lavere CO2-aftryk samlet set. Når vi kigger på vores totaløkonomiske beregninger, kan vi se, at aluminiumsvinduer har sine fordele på den korte bane, blandt andet med mindre vedligehold, men på den lange bane er det mere rentabelt og bæredygtigt med trævinduer, fortæller administrerende direktør i Byggerådgivning Danmark, Lars Bøjen Jørgensen.

– Valget faldt på et koblet energivindue, som har et stort glasareal, og dermed giver rigtig meget dagslys, bidrager til større energitilskud, samt opretholder et godt indeklima, hvor det hverken bliver for varmt eller for koldt. Derudover ligner det én til én de oprindelige, kitfalsede vinduer med enkeltlagsglas og træramme.

Andelsboligforeningen AB Brahes Hus på Amager skal renoveres. Foto: Frovin Vinduer & Døre.
Andelsboligforeningen AB Brahes Hus på Amager skal renoveres. Foto: Frovin Vinduer & Døre.

Mørtelfuger med fæhår

Det er entreprenørvirksomheden PWJ, der har vundet hovedentreprisen på opgaven, og de står ikke kun for at udskifte de mange vinduer og døre, men også for at omfuge hele facaden.

– Vi har et stort fokus på at anvende mere traditionelle udførelsesmetoder, når vinduerne og dørene skal monteres, og det betyder blandt andet, at vi i stedet for gummifuger bruger mørtelfuger med tjæret værk bag. Her blander vi fæhår i mørtlen, som sikrer en stærk og holdbar mørtelfuge, og som samtidig udtryksmæssigt spiller godt sammen med de charmerende, koblede vinduer, lyder det fra Anton Basse, der er projektleder hos PWJ.

Tjæret værk er et gammelt og traditionelt isolations- og tætningsmateriale omkring døre og vinduer. Det har ifølge Anton Basse blandt andet den fordel, at fugt kan fordampe ud gennem fugen og dermed minimerer risikoen for rådskader på trævinduer og -døre.

Renoveringsarbejdet for AB Brahes Hus, som rummer 169 lejligheder, gik i gang i april måned og står på halvandet år frem. Der vil være løbende levering og montering indtil tredje kvartal i 2025, hvor projektet forventes at være afsluttet.

Hvad er koblede vinduer?

Et koblet vindue er en moderne version af de gamle kittede vinduer med sprosser, som man opførte bygninger med for 100 år siden.

De har et enkelt lag glas yderst og et forsatsvindue inderst. Men hvor den inderste rude tidligere var monteret lidt upraktisk på vindueskarmen, er den yderste og inderste ramme koblet sammen på nutidens koblede vindue.

Det er således et håndværk, der kombinerer arkitekturen fra 1900-tallet med lyd- og energikrav fra nutiden.

Kilde: Frovin Vinduer & Døre.