Gamle sygehusbygninger i Aarhus skal omdannes til knap 400 boliger

Gamle bygninger bevares og omdannes til boliger i nyt bykvarter, hvor der også opføres nybyggeri med lejligheder.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Sammen med totalentreprenøren Raundahl & Moesby vandt Pensam i april 2023 udbuddet om anden etape af omdannelsen af Amtssygehuset i Aarhus.

Pensionskassen indgik købsaftale med Aarhus Kommune, men handlen er betinget af vedtagelsen af en ny lokalplan. Den rykker nu tættere på.

I går besluttede politikerne i byrådet i Aarhus nemlig at sende et lokalplanforslag for to byggefelter, der strækker sig over et areal på 17.740 kvadratmeter, i offentlig høring.

Læs også: Godkendelse af boligprojekt i Aarhus trækker ud

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

– Amtssygehuset emmer af historie og stemning, og sådan skal det også være i fremtiden, når det bliver hjem for cirka 2.500 aarhusianere, udtaler rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (K).

– Vi gør en ekstra indsats for at bevare områdets helt særlige dna. Det er tydeligt, når man læser det omfattende lokalplanforslag, der stiller høje krav til, hvordan de eksisterende bygninger skal renoveres, så de forbliver markante og stemningsfyldte. Samtidig forholder forslaget sig til, hvordan det nye byggeri bliver en integreret del af området, så det bygger videre på historien.

Gamle bygninger bevares

Lokalplanen omfatter både Portbygningen og Sengebygningen, der er tegnet af arkitekt Alex Høeg-Hansen, som står bag adskillige markante bygningsværker i Aarhus.

Begge bygninger skal bevares, og lokalplanen stiller krav om, at der ved omdannelse “skal bruges materialer og farvesætninger, der er respektfulde og er i slægt med det oprindelige hospitalsanlæg fra 1935”.

Læs også: Grund til 70-90 boliger ved Aarhus sættes til salg

Sengebygningen kommer til at indeholde cirka 150 lejligheder og op til 500 kvadratmeter erhverv. To nye U-formede karréer på seks etager nord for Sengebygningen skal rumme omkring 226 lejligheder.

Ud af de i alt 376 boliger forventes omkring 140 boliger at være familieegnede, hvilket vil sige, at lejlighederne enten skal være mindst 100 kvadratmeter store eller have mindst tre værelser og som minimum være 75 kvadratmeter store.

Sengebygningen får tilføjet en ny tagetage, så bygningen får et samlet omfang på 13.800 etagemeter. Der etableres altaner mod syd og en ny port gennem bygningen, så en central stiforbindelse kan føres gennem det nye bykvarter.

De nye to karréer bliver hver især 7.350 kvadratmeter store, og ifølge Aarhus Kommune vil de sende “en tydelig hilsen til de bevaringsværdige hospitalsbygninger med røde teglsten og gule horisontale bånd”.

Kommunen skriver videre, at karréerne er placeret, “så de sammen med Sengebygningen indrammer områdets nye allé og hovedakse”.

En del af den eksisterende beplantning ud mod Tage-Hansens Gade skal også bevares.

Portbygning skal sælges senere

Aarhus Kommune har endnu ikke solgt den 3.500 kvadratmeter store Portbygning, som efter planen skal rumme erhverv. Den vil blive udbudt til salg på et senere tidspunkt, og de endelige planer for bygningen vil blive bestemt i forbindelse med et salg af bygningen.

Læs også: Naboer vil have bevaringsværdig gård revet ned

Første etape af sygehusgrunden blev i 2022 solgt til den tyske kapitalforvalter Patrizia, som i samarbejde med Link Arkitektur og Raundahl & Moesby er i gang i området.

I første omgang på hjørnegrunden ved Tage-Hansens Gade og Viborgvej, hvor det tidligere sygeplejekollegium skal rives ned, så der bliver plads til en ny karré med cirka 200 lejligheder og en dagligvarebutik i stueetagen.

Den samlede udviklingsplan for Amtssygehuset omfatter 101.500 etagemeter og herunder 900 boliger. Bebyggelsen opføres i to-seks etager.

Amtssygehuset flyttede i 1935 fra Ingerslevs Boulevard til Tage-Hansens Gade. I slutningen af 2018 blev de sidste sygehusfunktioner blev overført til Aarhus Universitetshospital i Skejby, og Aarhus Kommune overtog området i januar 2019.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling