Hellebæk Klædefabrik præcertificeres med DGNB Platin

Hellebæk Klædefabrik præcertificeres som det første det første ombygningsprojekt med DGNB Platin. Ejendommen omdannes fra kontorer til nye boliger.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Omdannelsen af den historiske ejendom Hellebæk Klædefabrik nær Helsingør fra kontorer til 32 nye boliger skrider frem. Projektet har nu opnået DGNB Platin præcertifikat i kategorien “Nye bygninger og omfattende renoveringer” som den første beboelsesejendom i Danmark. Det skriver DEAS i en pressemeddelelse.

– Det er en fornøjelse for os at se investorer med ambitioner på det grønne område og viljen til at lægge det hårde arbejde i at indfri dem. Vi glæder os til at gennemføre den endelige certificering for Hellebæk Klædefabrik, udtaler Sisse Normann Canguilhem, der er konstitueret direktør hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Ifølge DEAS skal fællesskab sættes i første række på Hellebæk Klædefabrik. Ambitionen er at skabe et levende fællesskab, der skal give optimale rammer for, hvordan arbejdsliv og fritidsliv kan hænge sammen, skriver DEAS.

Udover præcertificeringen i platin, forventer ejerne også, at Hellebæk Klædefabrik vil blive certificeret med DGNB Hjerte, som fremmer sundhed og velvære med mennesket i centrum.

– Vi har sat ambitionerne for den sociale dimension højt for Hellebæk Klædefabrik, fordi vi ønsker at bidrage til en øget livskvalitet for beboerne, naboer, foreninger i området og Vellivs pensionskunder, og det betyder meget for os, at vigtigheden af vores fokus nu bliver anerkendt i en præcertificering, der sætter en tyk streg under, at vi vægter de bæredygtige løsninger i byggeriet højt, udtaler Solveig Rannje, ejendomsinvesteringschef i Velliv.

Cirkularitet er en rød tråd

Blandt andet CO2-påvirkningen er vurderet i præcertificeringen, og den vil ligge væsentligt under lovkrav (12 kilo CO2 per kvadratmeter per år) og vurderes som lav. Det skyldes blandt andet, at der er tale om eksisterende historiske rammer, der omdannes til nye boliger og erhvervslejemål, ligesom nybyggeriet opføres i træ.

– Præcertificeringen er en vigtig milepæl for udviklingen af Hellebæk Klædefabrik, der viser, at vi er helt på rette vej og valgt at sætte ind, hvor det virkelig gælder. Vi har blandt andet fokus på at bidrage positivt til den cirkulære økonomi og ressourceanvendelse igennem projektet. Det sker blandt andet ved, at vi genbruger mursten i væksthuset og udvalgte belægninger, og så har vi ikke mindst en grundig affaldssortering på byggepladsen, udtaler Marius Møller, direktør, PensionDanmark.

Hellebæk Klædefabriks varmeforsyning er samtidig udskiftet fra gas til jordvarmespiraler og varmepumper, som har mindsket projektets varmeforbrug og CO2-udledning fra driften.

Det har positiv indflydelse på bygningens klimapåvirkning, totaløkonomi og energiforbrug. Den nye varmeforsyning medfører en årlig reduktion af CO2-udledningen med cirka 200 CO2-ækvivalenter, hvilket svarer til cirka 450 flyture til Paris tur/retur.

Kasper Ørsnes Larsen, der er Senior Development Manager hos DEAS Asset Management, peger på, at især to forhold går igen i forbindelse med omdannelsen af Hellebæk Klædefabrik. Det er “fællesskab” og “reduktion af klimaaftrykket”.

– I præcertificeringen belønnes begge indsatsområder, og det er lykkes i godt samarbejde med en lang række dygtige samarbejdspartnere, som bidrager med hver deres ekspertise og ambitioner, siger Kasper Ørsnes Larsen, Senior Development Manager, DEAS Asset Management.

Første salg i hus

Næsten alle kontorlejemål i Hellebæk Klædefabrik er udlejet, og de første boliger er netop solgt.

Boligerne vil stå klar til indflytning af to omgange. Boligerne i første etape vil stå indflytningsklar den 1. juli 2023, mens boligerne i anden etape vil stå klar den 1. oktober 2023.

Størrelserne på boligerne varierer fra 64 kvadratmeter til 182 kvadratmeter, og priserne varierer tilsvarende fra 3,5 millioner kroner til knap 7 millioner kroner.

EDC Poul Erik Bech Helsingør står for formidlingen af salget af de 32 boliger.

Kort om Hellebæk Klædefabrik

  • I 2020 satte Klædefabrikkens ejere, PensionDanmark og Velliv, i samarbejde med DEAS Asset Management og i dialog med brugerne og naboerne gang i udviklingen af en vision og helhedsplan, der skal forvandle Klædefabrikken til boliger, åbne kontorer og grønne møderum.
  • Der opføres 32 boliger samt renoveres 60 erhvervslejemål.
  • Forvandlingen af Hellebæk Klædefabrik startede i 2020 og forventes afsluttet i 2023.

Hvad dækker en platin-certificering over?

Ved et performanceindeks på 80 procent får projektet DGNB-certifikat i Platin, som er den højeste certificering et byggeri kan opnå. Når byggeriet er færdigt, kan man opnå den endelige certificering ved at eftervise, at målsætningerne er opfyldt.

Kort om projektets partner

  • Hellebæk Klædefabrik er ejet af Velliv og PensionDanmark. DEAS Asset Management fungerer som udvikler og aktiv bygherre på projektet samt står for administration og drift.
  • Aaen Engineering har gennemført præcertificeringen.
  • Werk Arkitekter har udviklet visioner og lokalplan sammen med virksomheden Andel og BM arkitekter.
  • Werk arkitekter, Øllgaard Rådgivende Ingeniører og Aaen Engineering har projekteret byggeriet, og BGB har været samarbejdspartner siden opstart af lokalplan og udfører byggeriet i totalentreprise.
  • Engel & Völkers, Helsingør varetager erhvervsudlejningen, og EDC Poul Erik Bech Helsingør varetager salget af boligerne.
  • Læs mere på www.hellebæk-klædefabrik.dk.
Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling