Et hold bestående af SLA, Transform, Bertelsen & Scheving, Friis & Moltke og Sweco skal stå for omdannelsen af Sygehus Nord i Aalborg til boliger og erhverv. Det offentliggjorde ejendomsselskabet Nordud i Auditoriet i Utzon Center tirsdag den 10. maj.
Sygehusgrunden midt i Aalborg strækker sig over et areal på 26.000 kvadratmeter, og der ligger i alt 16 bygninger med et samlet areal på 44.450 kvadratmeter. De fleste af bygningerne vil ifølge SLA blive bevaret, omdannet og upcyclet.
Det gælder også det 14 etager høje skivehøjhus, som dog iføres nye klæder. I alt vil selve sygehusgrunden fremadrettet komme til at rumme 54.400 kvadratmeter byggeri i form af primært boliger, skriver Nordjyske.
– Mellem en tredje- og fjerdedel af dem kommer til salg, og resten beholder vi i Nordud, siger direktør for Nordud, Kim Jacobsen, til Nordjyske.
Den samlede plan omfatter desuden den nuværende parkeringsplads Gåsepigen, som ejes af Aalborg Kommune. Den har et areal på 8.900 kvadratmeter, og bliver der mulighed for 13.350 kvadratmeter byggeri.
For Team SLA har visionen for området grundlæggende handlet om at skabe “Plads til liv”, som også er overskriften på vinderforslaget.
Holdet har kortlagt området og konstateret, at mindre end en halv procent udgøres af grønt overflade, fortalte arkitekt Karsten Thorlund, Head of SLA Aarhus, da vinderprojektet blev præsenteret.
Samtidig slog han fast, at holdet har været opmærksomme på den særlige levende og urbane stemning, der kendetegner den snævre og tæt bebyggede Reberbansgade, der blandt aalborgensere er kendt for sine mange små spisesteder og finurlige specialbutikker.
– Jeg tror, at alle i Aalborg har et forhold til den gade. Der er en særlig stemning der, som er noget andet end det, som vi ellers finder i midtbyen, sagde han og påpegede, at der er blevet arbejdet med, hvordan livet i netop den gade kan smitte af på resten af området omkring sygehusbygningerne.
Som en del af projektet etableres også en 6.600 kvadratmeter stor park, der vil løbe under jernbanen, så der skabes forbindelse mellem udviklingsområdet og Katedralskolen og museet Kunsten.
Visionen er at skabe et et bæredygtigt, blandet og levende byområde med et varieret udbud af leje- og ejerboliger til familier og seniorer. De skal suppleres af en blanding af kontorer, undervisning, klinikker og butikker. Efter planen skal den nye bebyggelse DGNB-certificeres.
Ifølge SLA er der tale om Nordjyllands største ejendomsprojekt til dato, idet transformationen af sygehuset løber op i 1 milliard kroner.
Det er endnu uvist, hvornår udviklingen af de gamle sygehusbygninger kan sættes i gang. Først og fremmest skal sygehusfunktionerne flyttes til det nye supersygehus i Aalborg Øst, hvilket tidligst sker i begyndelsen af 2024. Derudover skal der udarbejdes det nødvendige plangrundlag for omdannelsen.
De tre deltagende hold i idékonkurrencen
Team Aart
Aart architects med underrådgivere: E+N arkitektur, Lytt Architecture og Moe
Team SHL
Schmidt Hammer Lassen Architects med underrådgivere og konsulenter: Via Trafik, BOGL, EKJ Rådgivende Ingeniører og Den Gode Idé ved Christian Fumz
Team SLA
SLA med underrådgivere: Bertelsen & Scheving, Transform, Friis & Moltke og Sweco