Peter J. Mattsen, direktør i Nybolig.
Peter J. Mattsen, direktør i Nybolig.

Villaer har som tommelfingerregel altid været den boligtype, der sælges flest af. Men efter corona-virussen har ramt både samfundet og boligmarkedet, er der sket kraftige forskydninger på de boligtyper, der mest hyppigt bliver handlet. Mens salget af ejerlejligheder, villaer og rækkehuse er gået ned efter den 11. marts, er det modsatte tilfældet for sommerhussalget. Det er modsat steget, så det i uge 19 udgjorde knap en fjerdedel af det samlede boligsalg, hvilket er historisk højt.

– Vi befinder os i en usædvanlig tid, hvor sommerhusmarkedet er driveren på boligmarkedet. Sommerhusene plejer at være den sidste boligtype, der oplever fremgang, fordi det som udgangspunkt er en undværlig luksus, men corona har ændret fuldstændig på, hvad der er normalt på boligmarkedet, siger Peter J. Mattsen, der er direktør i Nybolig.

Han mener, at sommerhusenes høje kurs kan forklares direkte i forhold til nedlukningen.

– Jeg tror, de fleste af os har indset, at den eksotiske sommerferie nok ikke bliver til noget, så udsigten til at eje et sommerhus bliver lige pludselig langt mere attraktiv, også i et længere perspektiv, fordi begrænsningen af vores bevægelsesfrihed ikke har en fast slutdato, siger Peter J. Mattsen.

Nye tal peger på, at det især er billige og mindre sommerhuse, der efterspørges. Sommerhuse under en million kroner fylder således 43 procent af det samlede salg de sidste par måneder.

– Vi ser mange nye sommerhusejere, og derfor er der selvfølgelig også en økonomisk begrænsning, som vi skal forholde os til, men flere af vores sommerhusmæglere melder også om interessen for at gøre sommerhuset til et projekt, som familien kan bruge tid på, og derfor gør det åbenbart ikke noget, at huset skal renoveres eller udbygges, siger Peter J. Mattsen.