Et hotel, boliger og et borgerhus på havnen i Nykøbing Falster. Det er målet for et nyt samarbejde med private investorer bestående af et konsortium mellem Dansk Arealudvikling og DE Ejendomme repræsenteret ved DreistStorgaard Advokater.
Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse, hvor det også nævnes, at der er mulighed for blandt andet familieboliger på den nuværende rådhusmatrikel.
Indtil nu har der været dialog mellem kommunen og Dansk Arealudvikling og DE Ejendomme, men på den lukkede del af et møde i Økonomiudvalget den 6. maj besluttede politikerne at indlede et reelt samarbejde med investorerne om at gøre planerne til virkelighed.
– Vi har i byrådet vedtaget en ambitiøs helhedsplan for havnen i Nykøbing Falster, der viser, hvordan vi kan omdanne den tidligere erhvervshavn til et levende og rekreativt byområde. Der er allerede flere konkrete projekter i gang med at omdanne eksisterende bygninger til levende kulturfællesskaber, og med dette samarbejde kan de første nye bygninger og boliger være på vej. Jeg ser frem til samarbejdet med Dansk Arealudvikling ApS og DE Ejendomme A/S, som ser et kæmpe potentiale i udviklingen af Nykøbing og hele Lolland-Falster, udtaler kommunens borgmester Simon Hansen (S).
Flere projekter på havnen
Helt konkret vil Dansk Arealudvikling og DE Ejendomme bygge et hotel på havnen. Ifølge Guldborgsund Kommune bliver der tale om et hotel af “høj kvalitet”.
Kommunen oplyser videre, at det indtil nu har været svært at finde investorer til et hotelbyggeri, selvom både turismebranchen og sports- og eventbranchen længe efterspurgt flere overnatningsmuligheder i Nykøbing.
Der er nemlig mange store events, koncerter og sportsarrangementer, som i øjeblikket ikke kan afholdes i Guldborgsund, fordi der mangler overnatningsmuligheder. Det vil et nyt hotel råde bod på.
Når det kobles med boligbyggeri og et erhvervsbyggeri, hvor kommunen kan bo til leje, kan det realiseres.
Dansk Arealudvikling og DE Ejendomme vil nemlig også bygge de første boliger på havnen, ligesom investorerne ønsker at bygge et stort kontorbyggeri, som vedtaget af et enigt byråd i helhedsplanen for havnen fra 2021.
Guldborgsund Kommune vil leje kontorlokalerne og skabe et nyt borgerhus, hvor man samler alle funktioner for borgerne ét sted.
Det betyder, at medarbejderne fra Borgerservice i Nykøbing, Jobcentret og rådhuset flytter sammen. Samlet set kan kommunen spare 3-5 millioner kroner om året ved at flytte i lejede lokaler, oplyses det.
Ifølge Allan Munk fra Dansk Arealudvikling, er Nykøbing og Lolland-Falster en interessant investeringscase.
– Vi er sikre på, at byen over tid vil opleve en positiv forandring med de nye byarealer, som området giver plads til. Vi ønsker at bygge boliger, der skaber en sammenhæng mellem vandet og resten af byen. På havneområdet ser vi gode muligheder for et nyt hotel, som kan understøtte byen og områdets mange aktiviteter inden for erhverv, kultur og sport, udtaler Allan Munk på vegne af konsortiet bestående af Dansk Arealudvikling og DE Ejendomme.
Flere boliger i Nykøbing Falster
Som et yderligere led i det kommende samarbejde skal parterne afsøge muligheden for, at Dansk Arealudvikling kan byudvikle den matrikel, hvor kommunens rådhus ligger i dag.
For der er ifølge kommunen efterspørgsel på boliger i Nykøbing, men der er ikke så meget plads til at bygge nyt.
Det er et enigt byråd, der står bag beslutningen om at indlede samarbejdet. Beslutningen betyder, at der nu indledes reelle forhandlinger, og desuden skal de økonomiske, juridiske og tekniske forhold afdækkes nærmere.
Hvis alt går vel, er det forventningen, at de første bygninger på havnen kan stå klar i 2027-2028.
Omdannelsen af havnen i Nykøbing Falster bygger på en helhedsplan, der er udarbejdet af C.F. Møller Architects i samarbejde med Cushman & Wakefield Red og Raw Mobility.