Ifølge de seneste opgørelser er der ifølge Københavns Kommune knap 1.400 hjemløse i kommunen. Næsten 150 hjemløse i kommunen er over 60 år, og en del af dem må snart forventes at få behov for intensiv pleje.
Derfor har Venstre stillet forslag om, at kommunen skal etablere særlige plejehjem til “skæve eksistenser” og socialt udsatte københavnere. Sagen var på dagsordenen på det seneste møde i borgerrepræsentationen.
Ifølge kommunen er der ofte tale om borgere med eksempelvis diagnoser og/eller et misbrug, og de føler sig ofte ikke tilpasse på deres eksisterende plejehjem.
– Med dette forslag vil Venstre gerne være med til at sikre muligheden for sådan en type plejehjem med størst mulig hensyn til beboere med anderledes behov, sagde beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken på mødet i borgerrepræsentationen.
– De rammer, som et almindeligt plejehjem, byder, er jo temmeligt firkantede, lød det fra beskæftigelses- og integrationsborgmesteren.
Der var bred opbakning blandt politikerne til at støtte op om forslaget om en ny type plejehjem for socialt udsatte.
– Det, jeg tror, der er vigtigt at tænke her, det er, at der i virkeligheden er brug for noget helt andet, end det vi allerede har. Og det er jo, fordi vi ved, at gruppen af udsatte ældre er voksende, sagde socialborgmester Karina Vestergård Madsen på byrådsmødet.
Samtlige politikere i borgerrepræsentation vedtog at sende sagen til behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Der lægges op til, at de kommende plejehjem etableres som enten friplejehjem eller såkaldte lokalplejehjem.
Det forventes, at der vil være behov for flere plejehjem til social udsatte borgere, da de enkelte plejehjem ikke bør have mere end 25-30 pladser på grund af beboernes særlige behov.