Nu bliver det muligt at etablere en ny type plejehjem

Kommuner får mulighed for at etablere en ny type plejehjem, der kommer til at fungere som friplejehjem - uden at være det.

Social-, Bolig og Ældreministeriet skriver i en pressemeddelelse, at en helt ny type plejehjem snart kan blive en realitet.

De såkaldte “lokalplejehjem” får de samme frihedsgrader som private friplejehjem og mulighed for at tilbyde tilkøbsydelser, lyder det fra ministeriet.

I modsætning til friplejehjem, som er privatejede, vil de nye lokalplejehjem være underlagt kommunalt ejerskab.

– De nye plejehjem skal tage farve af lokalområdet og alt det, der betyder noget for dem, der bor der. For ældre mennesker er forskellige individer med deres egne ønsker til, hvordan deres hjem og hverdag skal se ud. Det skal vi blive bedre til at imødekomme i fremtiden, udtaler ældreminister Mette Kierkgaard (M).

LÆS OGSÅ: BESLUTNING KAN BANE VEJ FOR FRIPLEJEHJEM I ODSHERRED

– Det enkelte lokalplejehjem vil derfor også få mulighed for at tilbyde tilkøbsydelser som for eksempel ekstra rengøring og generelt få langt mere frihed og ansvar for den daglige drift. Det er et vigtigt skridt i bevægelsen fra velfærdsstat til velfærdssamfund.

Muligheden for at oprette lokalplejehjem træder i kraft den 1. januar 2025. Ministeriet skriver, at det skal bidrage til, at “plejehjemmene i højere grad tager farve af lokalområdet og gøre plejehjemmene til et mere hjemligt sted for de ældre, som bor der”.