Regeringen og Københavns Kommune har indgået en historisk aftale, der sikrer infrastruktur til Østhavn og metro til det centrale Amager, som i dag ikke har metro.
Med aftalen er Københavns Kommune og regeringen således enige om at anlægge en sydlig M5-metrolinje og påbegynde etableringen af en ny Østlig Ringvej i København, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Københavns overborgmester Lars Weiss (S) forventer, at aftalen vil bane vej for ny byudvikling i hovedstaden.
– Det er en stor dag for København. Med dagens aftale sikrer vi ikke alene, at der kommer metro til dele af Amager, der ikke har det i dag, vi fremtidssikrer også Københavns udvikling ved at lægge fundamentet for nye, attraktive bydele med plads til fremtidens københavnere, udtaler overborgmesteren.
Den nye metrolinje skal køre mellem København H og Lynetteholm via det centrale Amager. Derved kommer M5 til at aflaste M1/M2 markant og bidrage til at løse udfordringerne med overfyldte metrotoge mellem Nørreport og Amager.
Samtidig sikrer aftalen, at det centrale Amager får metro. Første etape ventes at åbne i 2036 og går fra København H via Sundbyøster Plads til Kløverparken.
Parterne har også aftalt at anlægge første etape af en Østlig Ringvej fra Nordhavn til Lynetteholm. Det er ambitionen, at Østlig Ringvej på sigt skal videreføres til lufthavnen.
Lynetteholm lægger det ene guldæg efter det andet
Østlig Ringvej og M5 vil muliggøre, at store områder i Københavns Østhavn på sigt kan byudvikles. Det gælder foruden Lynetteholm, områderne Kløverparken og Refshaleøen. Sammenlagt skal Østhavn skabe boliger til 80.000 mennesker, når bydelen er færdigudbygget.
Anlægget af den nye metro og første etape af Østlig Ringvej finansieres primært af byudviklingen på Lynetteholm. Derudover bidrager Københavns Kommune og tillæg på den kollektive transport – blandt andet til og fra lufthavnen – også til finansieringen.
– Lynetteholm skaber ikke alene sikring mod stormflod til København og plads til 20.000 nye boliger og 35.000 arbejdspladser, men skaffer også penge til mere metro i København, udtaler medlem af borgerrepræsentationen, Ole Birk Olesen (LA).
– Nu kommer der flere linjer henover havnen, som ellers ville blive en flaskehals i fremtiden, og mange tusinde københavnere på Amager får nu en ny metro-station i gåafstand fra deres hjem. Lynetteholm er gåsen, som lægger det ene guldæg efter det andet for København.
Fakta
- Metrolinje M5 kommer til at bestå af i alt ni stationer: København H, v/Bryggebroen (ved Islands Brygge), DR Byen, v/Amagerbrogade S (ved Sundbyøster Plads), Lergravsparken, v/Prags Boulevard Øst (Kløverparken), v/Refshaleøen, v/Lynetteholm S og v/Lynetteholm N.
- Den nye infrastruktur har en estimeret anlægsomkostning på i alt 33,1 milliarder kroner.
- På sigt finansieres anlægget primært af byudvikling på Lynetteholm, indtægter fra den kollektive transport og et bidrag fra Københavns Kommune på 2,5 milliarder kroner fordelt over årene 2026-2045. På kort sigt bærer staten omkostningerne for en andel af udgifterne til anlægget på samlet 15,6 milliarder kroner reserveret som led i aftale om Infrastrukturplan 2035. Disse midler forventes på sigt tilbagebetalt af indtægterne fra projektet.
- Fra 2027 indføres et tillæg på 20 kr. i 2025-priser på den kollektive transport til Københavns Lufthavn. Passagerer, der rejser på pendler-, unge- og pensionistprodukter undtages fra lufthavnstillægget. Passagerer der rejser på rejsekort og skifter transportmiddel i lufthavnen vil heller ikke blive berørt af tillægget.
- Der indføres desuden et kvalitetstillæg på 1 kroner på hele metronettet fra 2036, når første etape af metrolinje M5 åbner, som det kendes fra Cityringen M3.
- Første etape af Østlig Ringvej vil forbinde Nordhavn med Lynetteholm med forventet ibrugtagning senest i 2037.
- Københavns Kommune vil med aftalen desuden arbejde videre med projektet om at etablere en cykelbro mellem Østerbro og Refshaleøen.
- Det samlede projekt skønnes at have et samfundsøkonomisk overskud på 14,5 milliarder kroner.
Kilde: Københavns Kommune.