Kunstig intelligens skal fremme genbrug af bygninger. Foto: Link Arkitektur.
Kunstig intelligens skal fremme genbrug af bygninger. Foto: Link Arkitektur.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Der er mange tomme erhvervslokaler og kommunale bygninger rundt omkring i landet. De har et enormt potentiale for genbrug. Ved hjælp af en scanning kan det lade sig gøre at definere og kategorisere bygningselementer, der kan genbruges.

Det er kernen i Link Arkitekturs forskningsprojekt, som ledes af ph.d.-studerende Povl Filip Sonne Frederiksen.

Det skriver arkitektvirksomheden i en pressemeddelelse.

– Povls arbejde revolutionerer byggebranchen ved at anvende AI til at identificere uudnyttet potentiale i eksisterende bygninger, hvilket kan være en game changer for cirkulær økonomi, udtaler Jan Buthke, digital innovation lead i Link Arkitektur

– Denne teknologi muliggør hurtig analyse af eksisterende bygningers anvendelighed, skaber beslutningsgrundlag for at reducere CO2-fodaftrykket og åbner for nye muligheder i genanvendelsen af bygninger og genbrugen af materialer. Ved at integrere AI på denne måde, accelererer vi overgangen til en mere bæredygtig og effektiv byggebranche, hvilket er afgørende for vores fremtid.

Læs også: Link Arkitektur klar med nye digitale værktøjer

Projektet startede i 2021 med arbejdstitlen “Promoting reuse of functionally empty buildings”. Projektet sigter mod at minimere risikoen og øge effektiviteten i genbrugsprocessen ved at give bedre indsigt tidligt i projektfasen.

Ifølge Link Arkitektur er en af de største udfordringer i dag at omsætte rå kortlægningsdata til brugbare 3D-modeller, som fagfolk kan arbejde med. Med forskningsprojektet skal der udvikles et værktøj, der kan omdanne disse data til brugbare formater, der kan give mere effektive og præcise analyser af projekter.

I første omgang skal der udvikles en prototype, som vil blive testet af forskellige brugere for at indsamle feedback og forbedre værktøjet. Når forskningsprojektet er afsluttet, om cirka et år, vil værktøjet være klar til brug i praksis, lyder forventningen.

Der er derudover planer om fremtidige funktioner som klassificering af materialer og dataeksport i formater, som er kompatible med BIM- og CAD-programmer, der bruges af arkitekter, ingeniører og byggefagfolk.

Læs også: Fynske kommuner vil genbruge mere beton i byggeprojekter

Værktøjet vil blive brugt af kommuner og ejendomsudviklere i alle typer bygninger til at få et overblik over genbrugspotentialet og beregne CO2-besparelser, skriver Link Arkitektur

Forskningsprojektet involverer flere centrale aktører i byggebranchen; Multiconsult, Alexandra Instituttet, Digital Lead, Upcycling Forum og Tvinn Solution.

Den tværfaglige tilgang skal sikre, at værktøjet er udviklet med indsigt fra forskellige fagområder og med fokus på brugervenlighed og funktionalitet.

Fra smartphone til stabil 3D-model

En enkel brugergrænseflade er et centralt element i udviklingen af det nye værktøj. Her er, hvordan det fungerer:

  1. Bygningen scannes med en mobiltelefon eller iPad. Der genereres en video.
  2. Programmet opretter en punktsky med koordinatorer på hvert målepunkt, som kan ses i en 3D-model. Informationerne trækkes ud af en video med dybdeinformation.
  3. Modellen renses for støj (fejl) og overflødige data.
  4. AI bruges til at genkende elementer og objekter. En billedgenkendelsesmodel definerer døre, vinduer, bygningselementer og overfører dataene til punktskyen, så du kan forstå, hvad de forskellige punkter er.
  5. Værktøjet genkender den overordnede bygningsgeometri og kan skabe en simpel model af bygningen.
  6. Modellen er dimensionsstabil og tydelig. Der kan køres analyser i modellen, og man kan se, om en forældet bygning kan omdannes til for eksempel boliger.

Kilde: Link Arkitektur.