Landbrugsjord mellem Beder og Mårslet forvandles til ny skov

Et samarbejde mellem Aarhus Kommune, NorthSide og Klimaskovfonden skal forvandle gold landbrugsjord mellem Beder og Mårslet til en ny skov.

Aarhus Kommune, musikfestivalen NorthSide og Klimaskovfonden vil i samarbejde forvandle gold landbrugsjord mellem Beder og Malling til en ny skov på 8,7 hektar.

Det skriver kommune i en pressemeddelelse.

NorthSide går forrest i forvandlingen af de nye naturområder og finansierer skoven syd for Vilhelmsborg.

– Det er oplagt at samarbejde med en lokal kulturinstitution som NorthSide. De er, som en ny skov, startet i det små for at vokse sig stor og direkte ind i byens og aarhusianernes DNA. I samarbejde med dem og Klimaskovfonden kan vi nu vise et mønstereksempel på, hvordan vi kan tilgodese både miljø, grundvand og gode naturoplevelser for aarhusianerne i ét og samme projekt, udtaler Nicolaj Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø.

Læs også: Opbakning til projekt med 245 boliger i Malling

Skoven, som NorthSide finansierer, bliver en del af et cirka 100 hektar stort skov-og naturlandskab, som udvikles for at give aarhusianerne nem adgang til rekreativ natur samtidig med, at grundvandet bliver beskyttet, biodiversiteten øget og mere CO2 bliver bundet i området, skriver Aarhus Kommune.

– NorthSide er en Aarhus-festival helt ind til benet, og vi ønsker at tage endnu mere del i udviklingen af byen. Vi sætter her et stort, lokalt projekt i søen, som er til gavn for alle aarhusianere. Samtidigt er skoven her første skridt mod potentielt at blive en af verdens første 100 procent CO2-neutrale festivaler, siger festivalchef i NorthSide, Brian Nielsen.

CO2-reduktion på 3.000 ton

Skoven vil over tid reducere i alt 3.000 ton CO2 og klimabidraget, som festivalen giver de næste fem år, svarer til festivalens årlige CO2-aftryk på cirka 600 ton.

Bidraget tæller ikke med i festivalens klimaregnskab, så NorthSide arbejder også aktivt med at nedbringe CO2-udledningen fra selve festivalen.

Aarhus Kommune og NorthSide har sammen allieret sig med Klimaskovfonden, der har udviklet en standard for, hvordan skovrejsning bidrager til den danske klimaindsats. I praksis betyder det, at der kan sættes tal på, hvor meget CO2 den nye skov kan opfange og lagre.

Læs også: To nye bofællesskaber med 92 boliger i Malling

– Dét her samarbejde viser, hvad vi kan gøre, når vi bringer aktører sammen, der gerne vil handle for klimaet. Aarhus Kommune og NorthSide er begge ambitiøse på klimaområdet og Klimaskovfondens standard er en garanti for, at der kommer en reel klimaeffekt ud af det, siger Poul Erik Lauridsen, direktør i Klimaskovfonden.

Aarhus Kommune, NorthSide og Klimaskovfonden inviterer hele Aarhus til at plante de første træer i den nye skov lørdag den 9. november 2024, hvor NorthSide vil bringer lidt af festivalstemningen ud til skoven på dagen.

Fakta

Klimaskovfonden planter altid varierede skove med fredskovspligt. I Klimaskovfondens standard er det blandt andet antallet af træer, sammensætningen af forskellige træarter samt jordforholdene, der afgør skovens CO2-optag.

I Vilhelmsborg-projektet bliver der dertil prioriteret plads til åbne arealer mellem skovområderne samt rekreative områder. Derfor bliver det samlede NorthSide-finansierede skovlandskab med stor sandsynlighed større end 8,7 hektar.

Kilde: Aarhus Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling