Hvert år ender tonsvis af byggematerialer på deponi, og på europæisk plan gælder det for 80 procent af kasserede tagmaterialer.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Eurotag Danmark, som i 2024 mere end fordoblede sin indsamling af tagpaprester, der sendes til genanvendelse på Derbigums fabrik i Belgien. Her indgår materialet i produktionen af nye tagmembraner.
– Vi er meget stolte over at have sendt 187 tons overskydende tagpap til fabrikken sidste år – en rekordhøj mængde og en stigning på hele 221 procent i forhold til 2023, udtaler Peter Kranz, administrerende direktør hos Eurotag Danmark.
Læs også: Pakhus i Nordhavn kåret til årets erhvervsbyggeri
Eurotag Danmark er den eneste danske forhandler af tagpap fra Derbigum. Deres produkter indeholder ifølge tagpapleverandøren en høj andel genanvendt tagpap, ligesom de selv kan vende tilbage i materialekredsløbet efter endt levetid.
– Genanvendelse gavner i den grad miljøet. Hovedingrediensen i tagpap er bitumen, der kommer fra olieindustrien, som jo bekendt er en af de helt store CO2-syndere. Når vi recycler store mængder tagpap, kan vi markant reducere råmaterialeforbruget og den efterfølgende CO2-udledning, fastslår Peter Kranz.
Et større, cirkulært perspektiv
Hos Eurotag Danmark arbejder de tæt sammen med tagdækkerne om at få indsamlet det overskydende tagmateriale, som de sender videre i store big bags. Og stor er netop et nøgleord for den ambitiøse leverandør.
– Som branche er vi nødt til at tænke ud fra et større perspektiv, hvis vi skal leve op til EU’s klimamål for 2030. Her ser jeg genanvendelse som helt uundgåeligt for at nå derhen, da vi på den måde kan reducere brugen af jordens knappe ressourcer, udtaler Peter Kranz.
Læs også: Lufthavnsbyggeri med genanvendt tagpap og solceller
– Derfor sætter vi den cirkulære økonomi i første række i alt, hvad vi laver. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at vi i årevis har arbejdet for ikke blot at levere genanvendt tagpap, men også at indsamle gamle tage og afskær fra tagdækningen, så det kan få nyt liv. Det betyder, at vi ikke kun genanvender vores egne materialer, men også konkurrerende produkter.
Peter Kranz understreger, at man ikke vil hvile på laurbærrene i 2025. Tværtimod vil tagpapleverandøren fortsat arbejde hen mod at gøre byggebranchen endnu mere cirkulær.