Realmæglerne. Foto: PR.
Realmæglerne. Foto: PR.

Når alt er gjort op, står det klart, at 2019 var et godt år for både sælgere og købere på boligmarkedet. Udbuddet af boliger til salg er stort og spændende, og lånemulighederne er gunstige. Det betyder ikke, at alle kan låne. Men dem, der kan, står med gode kort på hånden, hvis de ønsker at placere pengene i sikkerhed i mursten.

– Det går godt i Danmark, og det er trygt og sikkert at være boligejer, hvilket også har lokket mange førstegangskøbere ud på markedet, fortæller Preben Merrild Angelo, administrerende direktør i RealMæglerne og BoligOne, i en pressemeddelelse.

Alene i 2019 solgte de danske ejendomsmæglere 50.507 villaer og rækkehuse, viser de nye tal fra Boligsiden. Det er en fremgang på 4,5 procent i forhold til 2018, som også var et rekordår. Den samlede fremgang på boligmarkedet er 4,6 procent.

Hos RealMæglerne er boligsalget steget med næsten 7 procent i forhold til 2018, hvilket betyder, at man vinder markedsandele.

– Det går først og fremmest godt, fordi der er høj beskæftigelse og lav arbejdsløshed. Så ved vi af erfaring, at danskerne køber drømmeboligen, hvor pengene samtidig kan spares op i mursten, udtaler Preben Merrild Angelo.

– Dernæst betyder de gunstige lånevilkår og den lave rente, at det efterhånden er svært ikke at blive fristet til at investere i en bolig, hvis man kan. Og når udbuddet af boliger så samtidig er så fornuftigt, som det er lige nu, giver det selvfølgelig udslag i salgsstatistikkerne, forklarer Preben Merrild Angelo.

Nye regler virker

Det er især salget af villaer og rækkehuse, der gennem de senere år er steget markant, mens sommerhuse på grund af nye regler om blandt andet finansiering samt fradrag på lejeindtægter for alvor er ved at komme i gang igen.

Men der er stadig noget at indhente.

Markedet for ejerlejligheder savner stadig helt klare udmeldinger om bl.a. regler for forældrekøb, før der kommer gang i hjulene igen, vurderes det.

– Men situationen er på ingen måde kritisk. Der blev solgt præcis det samme antal lejligheder i 2019 som i 2018, fortæller Preben Merrild Angelo.

– Det er dog min forhåbning, at politikerne i nær fremtid vil kigge på reglerne for forældrekøb igen. Vi skal huske på, at Danmark – især i de større studiebyer – er i kraftigt underskud på boliger til unge studerende, og at forældrene i en årrække har hjulpet politikerne med at løse et problem.

Analysen for boligmarkedet 2020 er klar.

– Salget fortsætter på samme måde, og vi lander på en lille fremgang, slutter han.