Fra oktober til december steg størrelsen på de afslag, der gives i forbindelse med bolighandler efter en lang periode, hvor de var faldet siden sidste årsskifte.

For ejerlejligheder steg størrelsen på prisafslag med 134 kroner fra 944 kroner per kvadratmeter til 1.078 kroner per kvadratmeter, mens det for villaer og rækkehuse steg med 57 kroner fra 638 kroner per kvadratmeter til 695 kroner per kvadratmeter.

For fritidshuse steg størrelsen på afslagene med 146 kroner fra 950 kroner per kvadratmeter til 1.096 krone per kvadratmeter. Det viser en opgørelse fra Boligsidens markedsindeks, som Estate har beregnet.

Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

– Selvom vi i slutningen af 2023 ser en større tilbøjelighed til at gå med på en reduktion af salgsprisen, er niveauet faktisk ret lavt sammenlignet med samme periode året før, hvor prisafslagene toppede på et niveau, der lå tæt på det dobbelte, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Udviklingen viser ifølge ham, at der er stor forskel på de forskellige boligtyper.

– Vi kan se, at der ikke er de store udsving på markedet for villaer og rækkehuse, mens både fritidshuse og ejerlejligheder frister en mere omskiftelig tilværelse, hvor det i langt højere grad er mulighed for at prutte om prisen og få mere substantielle afslag. Det siger lidt om, at parcelhusmarkedet er mere stabilt og mindre påvirkeligt, hvilket også giver god mening, da det er den boligtype, folk bor i længst tid, siger Thoms Hovgaard.

Han forventer, at prisafslagene vil falde igen i starten af 2024.

– Traditionelt falder prisafslagene i starten af året, og med udsigt til rentefald og et forholdsvist lavt boligudbud, som vi stadig har, vil den mest sanddru analyse være, at boligsælgerne vil mere stålsatte i de kommende måneder, og vi igen se faldende afslag, siger Thomas Hovgaard.