Fem gode råd til købere af husbåde. Foto: Home.
Fem gode råd til købere af husbåde. Foto: Home.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Ikke alle tør realisere drømmen om stævne ud og bo på vandet. Det er der også fornuftige grunde til, for der er særlige forhold omkring en husbåd, man skal være opmærksom på, fortæller ejendomsmægler Mogens Steffensen, der for ganske nylig har haft to husbåde med i Hammerslag på DR.

Han “lægger selv til kaj” ved Skibbroen i København, når han har fyraften som indehaver af Home Amager-Sundbyvester.

Læs også: Almene boliger og husbåde på Svanemølleholm i Nordhavn

Han har boet på og handlet med husbåde igennem mere end 20 år – og det undrer ham ikke, at mange har drømmen om en flydende bolig og at udbuddet er ret begrænset.

– Det er en dejlig måde at bo på tæt på naturen, så folk flytter sjældent, og så er der virkelig få pladser til husbåde, lyder det fra Mogens Steffensen.

Boom under Corona

Spoler vi tiden tilbage til Corona-tiden blev markedet for husbåde drænet godt og grundigt af et regulært boom i efterspørgslen på husbåde i hovedstadens havne og kanaler.

– Vi så en øget interesse for et aktivt liv på vandet med kajakroning, stand-up-paddling med mere, og for nogle ledte det naturligt til et ønske om at bo på vandet, fortæller Mogens Steffensen.

Læs også: Flyt på vandet og slip for ejendomsskatten

Nu er markedet så småt på vej op igen med et voksende – men stadig begrænset og eksklusivt udbud – oplever den husbådskyndige Home-mægler.

I skrivende stund er der 17 husbåde til salg i hele Danmark på Boligsiden.dkog Home har seks af dem til salg.

Home-mægleren bedste tips, inden du køber husbåd

1. En husbåd ligger som regel på en lejet plads. Husbådspladsens lejekontrakt skal helst have en lang opsigelsesperiode, for at der er en fremtid i netop den plads. Opsigelsesperioden er også væsentlig i forhold til at få et fornuftigt lån. Man kan typisk kun opnå et lån i den periode, der svarer til opsigelsesperioden. Så hvis du har en opsigelsesperiode på 20 år, vil din bank typisk være villige til at give dig et 20-årigt lån.

2. Husbåde har af gode grunde ingen grund og dermed intet matrikelnummer. Uden et matrikelnummer kan man ikke få et realkreditlån, men en husbåd kan ofte finansieres på “andelsboliglignende vilkår”.

3. Du skal typisk betale en månedlig leje for bådpladsen. Derudover kan der være fællesudgifter i den bådforening, du køber dig ind i.

4. Når du køber en husbåd, er det ikke muligt at tegne en ejerskifteforsikring. Her køber du som beset. Derfor er det vigtigt, at du får en fagmand til at lave en tilstandsrapport på husbåden.

5. Det er vigtigt at undersøge skroget grundigt, som ofte vil være det dyreste at reparere. Optimalt skal båden på land og inspiceres af en fagmand. Alternativt kan man dykke ned og tage billeder af bådens skrog, mens den ligger i vand.

Kilde: Home / Mogens Steffensen.