Det samlede salg af vandbårne varmepumper faldt i 2024 med 60 procent i forhold til året før.
Det viser nye salgstal fra Energistyrelsen ifølge en pressemeddelelse fra Tekniq.
– Hvis vi skal sikre, at Danmarks grønne omstilling fortsætter, skal der være et vedvarende fokus på at gøre det attraktivt for forbrugerne at vælge grønne løsninger som varmepumper frem for fossile alternativer, siger Troels Hartung, bæredygtighedschef i Tekniq, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.
Læs også: Tekniq: 2023 blev katastrofalt år for salg af varmepumper
Efter en gedigen nedtur i salget af varmepumper de seneste par år, begyndte udviklingen at vende i sidste halvår af 2024. Det var dog langtfra nok til at undgå et stort fald, når man sammenligner over hele året.
Boligejere har krav på klar besked
I dag er der cirka 200.000 luft/vand og jordvarmeanlæg installeret i Danmark, men hvis der skal leveres på den politiske ambition fra 2022 om, at danske bygninger ikke skal opvarmes med gasfyr i 2035, så er der behov for ekstra fart på konverteringerne, lyder det fra Tekniq. Der er fortsat mere end 300.000 bygninger, der opvarmes med gasfyr.
Samtidig opleves gas ifølge Tekniq stadig som en attraktiv opvarmningsform. I 2024 blev der i gennemsnit installeret 11 gaskedler hver eneste dag i Danmark.
Læs også: Nye EU-krav om energieffektivitet kræver tempo på energiforbedringerne af danske huse
Af samme grund har Tekniq netop lanceret et fælles udspil med Synergi, hvor der bliver lagt op til at give boligejerne klar politisk besked om, hvad der skal ske med gas til boligopvarmning.
Derudover er der behov for at målrette støtten til de områder, hvor det giver bedst mening i forhold til konverteringer til for eksempel varmepumper. Det gælder blandt andet landdistrikterne.
– Boligejerne har krav på at vide, hvad de kan forvente, hvis de skal kunne træffe et valg, der ikke kun giver økonomisk god mening her og nu men også på den lange bane, siger Troels Hartung.