Foto: ABC Pavilloner.
Foto: ABC Pavilloner.

Mange virksomheder oplever ifølge en pressemeddelelse fra ABC Pavilloner, at kunderne i stigende grad kræver dokumentation for CO2-udledning og bæredygtige løsninger. Samtidig ønsker virksomhederne at tage deres del af ansvaret i den grønne omstilling. En del store virksomheder vælger at ansætte medarbejdere, der arbejder med livscyklusanalyser, miljøvaredeklarationer og generelt varetager virksomhedens grønne interesser, men den mulighed har de fleste små og mellemstore virksomheder ikke ressourcerne til.

For at hjælpe SMV’erne i mål med deres grønne ambitioner har projektet ECSMV de seneste tre år tilbudt professionel miljørådgivning, hvor virksomheder i Region Midtjylland kan modtage økonomisk tilskud, der kommer fra EU-regionalfondsmidler og kommunal støtte. Hele 193 virksomheder har fået rådgivning via projektet, og en af de virksomheder er modulproducenten ABC Pavilloner samt søstervirksomheden Concept Living, der ligger i midtjyske Engesvang.

– Hos ABC Pavilloner og Concept Living vil vi gerne være på forkant med den grønne omstilling og udvikle en mere bæredygtig forretningsmodel, og derfor har vi sat et helt konkret mål om at nedbringe vores CO2-udledning med 50 procent fra 2018 til 2025. Når man sætter så forholdsvist ambitiøst et mål, er det selvfølgelig vigtigt, at man sætter effektivt ind de rigtige steder, og i den forbindelse har vi sat stor pris på den professionelle hjælp og rådgivning, vi har fået igennem ECSMV, udtaler miljøansvarlig hos ABC Pavilloner, Thomas K. Pedersen.

Hos ECSMV møder man mange virksomheder som ABC Pavilloner, der i stigende grad tager mere ansvar for det samfund og miljø, de er en del af.

– Vi oplever generelt, at de små og mellemstore virksomheder er blevet bedre til at taget et socialt ansvar og udvise samfundssind. Der er et stort og voksende fokus på CO2-reduktion og den grønne omstilling, og mange har et stort ønske om at igangsætte initiativer, men ved ikke, hvor de skal starte og har ikke de nødvendige ressourcer. Der er således stor efterspørgsel på vores rådgivning, og vi udvælger derfor virksomhederne ud fra, hvor stærk deres motivation er, og hvor stort et potentiale de har for at nedbringe deres CO2-udledning, fortæller projektleder hos ECSMV, Henrik Westerby.

– Når vores rådgivere så er kommet med deres anbefalinger, følger virksomhederne i høj grad op på dem, og vores interne tal viser, at virksomhederne bruger mere tid på det, end vi havde forventet. Det viser, hvor stort et engagement, virksomhederne har.

Miljøvaredeklarationer og CO2-reduktion på udlejningsmoduler

ABC Pavilloners samarbejde med ECSMV’s rådgiver har varet i et år og har blandt andet helt konkret resulteret i, at ABC Pavilloner er begyndt udelukkende at vælge nye materialer med miljøvaredeklarationer samt løbende udskifte eksisterende materialer til nogle med dokumenteret lavere miljøpåvirkning. Derudover bliver næste skridt at kigge ind i nogle konkrete tiltag, der også skal spare på energien ved de moduler, virksomheden lejer ud.

– Det har været meget kompliceret at udregne vores samlede CO2-udledning, fordi vi både arbejder med præfabrikeret byggeri, byggeri på byggepladsen og udlejningsbygninger, som alt sammen tæller i det samlede regnskab. Her har miljøkonsulenten hjulpet os og givet os brugbare værktøjer til at inddele CO2-udledningen i forskellige lag, så det er nemmere at få et samlet overblik og arbejde videre med det – og ikke mindst løbende at udregne vores CO2-udslip, så vi kan følge udviklingen. Nu bliver næste skridt at fortsætte det gode arbejde med miljøvaredeklarationerne og optimere klimaaftrykket på vores udlejningsmoduler endnu mere, lyder det fra Thomas K. Pedersen.

Du kan læse mere om ECSMV-projektet her.