Moderne arkitektur giver dårlig akustik

Den modernistiske arkitekturtradition i nye byggerier er akustikkens største udfordring, lyder det fra leverandør af indendørs akustik.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Lasse Pedersen, salgsdirektør hos Rockfon. Foto: Jonas Pryner Andersen.
Lasse Pedersen, salgsdirektør hos Rockfon. Foto: Jonas Pryner Andersen.

Moderne arkitektur er i høj grad præget af det rå, det glatte, det skarpt skårede.

Men de nøgne vægge og minimalistisk indrettede rum med materialer af træ, beton og glas er ikke gode for akustikken, lyder det i en pressemeddelelse fra Rockfon, der er en del af Rockwool-koncernen og leverandør af akustiske indretningsløsninger til rummets forskellige flader såsom lofter, vægge og rumdeling.

– Der er især i Norden en tradition for at foretrække enkle flader, store glaspartier og simpel geometri i forbindelse med indretning. Netop de valg giver store akustiske udfordringer, men det kan være svært at trænge igennem med budskabet, når netop nordisk design er så kendt og elsket på den globale scene, udtaler Lasse Pedersen, salgsdirektør hos Rockfon.

– Vores budskab er, at de to ting godt kan kombineres – men det kræver en tæt dialog med arkitekterne, som skal indtænke akustik tidligt i projektet for at sikre god lydabsorbering og lydkomfort.

Han ser et begyndende opgør med de konservative tendenser, når restauranter, kontorer og skoler skal designes, bygges og ikke mindst frekventeres:

– God akustik er alfa og omega for indeklimaet, ligegyldigt hvor man befinder sig. Eksempelvis viser undersøgelser, at dårlig akustik og for meget støj er den største klagegrund blandt restaurantgæster. Det betyder meget, hvordan etablissementer indretter sig, og hvor meget fokus de har på akustikken og lydkomforten i rummet. Og her går god akustik altså meget dårligt i spænd med det moderne og rå look med højt til loftet, i fysisk forstand, og stor brug af materialer som beton og træ, der er elendige lydabsorbenter, forklarer Lasse Pedersen.

At al ansvaret ikke ligger hos arkitekterne, er Lasse Pedersen fuldt ud klar over.

Han ser krydsfeltet mellem indretning, arkitektur og akustik som dér, hvor der skal sættes ind tidligt i projekteringen for at sikre et samspil, der i sidste ende formår at udnytte og kombinere det bedste fra alle felter.

Derfor bærer markante spillere i akustikbranchen da også et stort ansvar for at deltage i netop det samarbejde – et ansvar, man fra Rockfons side hilser velkomment.

– Det er en dynamik, der går begge veje. Der er nogle trends og tendenser, der efterspørges ude på markedet, men samtidig vil vi gerne komme med vores ideer og bringe noget nyt til bordet. Det kan eksempelvis være, når vi forsøger at få arkitekterne til at tænke i akustik som andet end blot vægge eller gulve. Det kan også snildt være elementer hængende fra loftet eller rumdelere. God akustik er ikke bare en eftertanke, noget man sætter på til sidst. Det skal tænkes ind i designet tidligt i processen, og det synes jeg, vi kan mærke, markedet er blevet mere bevidst om, understreger Lasse Pedersen.

Ikke farligt at udfordre normerne

Det er byggerier som Midtbyens Gymnasium i Viborg og Nordeas hovedkvarter i København, der ville være tæt på uudholdelige at opholde sig i, hvis ikke de akustiske løsninger var tænkt med fra starten. Foto: PR.
Det er byggerier som Midtbyens Gymnasium i Viborg og Nordeas hovedkvarter i København, der ville være tæt på uudholdelige at opholde sig i, hvis ikke de akustiske løsninger var tænkt med fra starten. Foto: PR.

Så står den arkitektoniske modernisering af bybilledet overfor en voksende inklusion af indretningselementer, der kan forbedre den akustiske oplevelse?

Er markedet ved at være modent til at se på, hvordan akustikelementer kan implementeres i indretningen, uden at gå på kompromis med ejeres og lejeres ønske til stil og overordnet udtryk?

– Det mener jeg så absolut, markedet er klar til. Vi skal blot hjælpe det lidt på vej og vise, at det ikke er farligt at udfordre normerne. Det har god arkitektur jo gjort i evigheder. På samme måde vil vi meget gerne, sammen med kunderne, tage nye ideer ind og få det til at fungere i nye byggeprojekter, uddyber Lasse Pedersen.

– Men det kræver, at vi kommer videre fra forstokkede og konservative løsninger, der er til udelukkende fordi, det er sådan, vi plejer at gøre. Akustikbranchen er kommet så uendeligt meget videre teknologisk, at man snildt kan kombinere arkitektoniske ønsker med god akustik i både loft, væg og rumdeling, afslutter han.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling