Fra medier, politikere og ikke mindst de ramt borgere i landsbyen Ølst syd for Randers har Nordic Waste modtaget det ene slag efter det andet siden det meget omtalte og katastrofale jordskred, der har bragt landsbyen i overhængende fare for at blive begravet i giftig jord, ligesom jordskredet har medført betydelig miljøfare for Alling Å.
Nu kaster ejerne håndklædet i ringen. Nordic Waste er ejet af SDK Freja under hovedkoncernen USTC, og de har indgivet konkursbegæring.
Det oplyser hovedkoncernen i en pressemeddelelse.
– Jeg er personligt dybt berørt over, hvilke konsekvenser jordskredet har, og vil have de kommende år, for lokalområdet. Men selv i bagklogskabens klare lys kan vi ikke se, hvordan vi skulle have forhindret eller forudset denne naturkatastrofe. Alt har været gennemtjekket, og der har ikke på noget tidspunkt været opereret uden godkendelser fra de relevante myndigheder, udtaler Nina Østergaard Borris, administrerende direktør og medejer af USTC, i meddelelsen.
En ekstern rapport fra ingeniørfirmaet Cowi har for nylig bekræftet, at genopretning af området vil tage op til fem år og potentielt kan resultere i en regning i milliardklassen. Rapporten viser, at 3 millioner kubikmeter jord kan være i bevægelse.
I rapporten kan man desuden læse, at Randers Kommune frem til den 7. januar havde fjernet 450 læs fyldjord fra jordskredet svarende til 0,3 procent af jorden hos Nordic Waste. Og dermed står det også klart, at det ikke er muligt at køre al jorden væk. Regningen ville blive for stor. Ifølge rapporten ville den løbe op i cirka 2,2 milliarder kroner.
USTC havde ved udgangen af sidste regnskabsår en egenkapital på 5,5 milliarder kroner, men de penge er ifølge Nina Østergaard Borris “bundet i koncernens datterselskaber”, og derfor har USTC ikke tænkt sig at betale regningen for jordskreddet.
– Naturkatastrofen i Ølst er større end os, og vi er som koncern nødsaget til, helt i overensstemmelse med selskabslovgivningens regler, at begrænse vores hæftelse i Nordic Waste til aktiekapitalen og dermed at tage ansvar for de øvrige selskaber og medarbejdere i USTC-koncernen, udtaler Nina Østergaard Borris.
Siden jordskredet tog fart, er USTC og Nordic Waste blandt andet blevet kritiseret for ikke at have kommunikeret tilstrækkeligt.
– Vi ønsker altid at udtale os på et oplyst grundlag, især i så alvorlige sager som denne. Det betyder, at vi havde behov for et fuldt overblik over alle detaljer, inden vi kunne kommentere på sagen, udtaler Torben Østergaard-Nielsen, bestyrelsesformand og medejer af USTC.
– Vi har siden december haft en frygt for, at vi ikke kendte det fulde omfang af disse naturkræfter, hvilket desværre skulle vise sig at være korrekt. At det nu ender med en konkursbegæring i Nordic Waste, er en meget ubehagelig men desværre uomgængelig beslutning, som vi alle havde ønsket kunne være undgået. Men der er ikke andre udveje.
Nordic Waste behandler både ren og forurenet jord og tilbyder biologisk rensning og rensning gennem vask.
I det omfang den modtagne fraktion egner sig til det, gendanner virksomheden rene råstoffer i form af sand og grus gennem vask af jorden.