Nu kan du stemme på Københavns smukkeste nybyggeri

I dag åbnes der for afstemning til publikumsprisen ved Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering, der i år omfatter otte nominerede projekter.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Siden 1903 har Københavns Kommune præmieret smukke bygninger, bymiljøer og anlæg. Og siden 2018 har københavnerne selv kunne give deres mening til kende ved at stemme til publikumsprisen, der i år uddeles for sjette gang.

– Et byggeri handler om meget mere end den egentlige bygning – det handler om uderum, inderum og mellemrum. Særligt det sidste, livet imellem bygningerne, er vigtigt for det bybillede, en bygning er med til at tegne og designe. Når arkitektur og funktion er godt tænkt sammen med omgivelserne og bidrager til byrummet, løftes det samlede bybillede, udtaler kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) i en pressemeddelelse.

Hun kickstarter afstemningsperioden ved at deltage i MorgenDAC tirsdag den 25. april på Thorvaldsens Museum, hvor snakken skal handle om sammenhængen mellem arkitektur og kulturarv.

Dagens diskussioner kan efterfølgende hentes som podcast.

Afstemningen foregår på KK.dk/bygningspraemiering, hvor der kan stemmes på et af de otte projekter, der er nomineret til Københavns Kommunes bygningspræmiering 2023. Der kan stemmes i perioden 24. april til 8. maj 2023 kl. 12.

KK.dk/bygningspraemiering findes information om og billeder af alle otte nominerede projekter i årets bygningspræmiering.

Her er de otte nominerede

Bispebjerg Helende Haver

Bispebjerg Helende Haver. Foto: Anne Prytz Schaldemose .
Bispebjerg Helende Haver. Foto: Anne Prytz Schaldemose .

Bispebjerg Helende Haver er designet af Erik Brandt Dam Arkitekter og Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter, som i 2018 vandt konkurrencen og har været totalrådgivere på projektet. Landskabsentreprisen udføres af Malmos. Anlægsarbejdet startede i 2020. Haverne blev indviet 2022.

Fremtidens Gårdhaver

Fremtidens Gårdhaver. Foto: SLA.
Fremtidens Gårdhaver. Foto: SLA.

SLA har designet Fremtidens Gårdhave. Projektet på Tomsgårdsvej er Københavns Kommunes pilotprojekt for, hvordan vi klimasikrer tusindvis af københavnske gårdhaver mod skybrud, samtidig med at vi gør dem grønnere, mere bæredygtige og mere leveværdige.

Projektet er udført i samarbejde med Niras som ingeniør og Scheller, Hougaard &Petersen som entreprenør, mens Egen Vinding og Datter har stået for udførsel af stampet lermur, Logik og Co for konstruktion af upcyclet orangeri og Næste for skure, værksteder og plankeværk af genbrugstræ.

Ungdomsboliger på Hermodsgade

Ungdomsboliger på Hermodsgade. Foto: Holscher Nordberg.
Ungdomsboliger på Hermodsgade. Foto: Holscher Nordberg.

Holscher Nordberg har designet de 189 nye ungdomsboliger tæt på Skjolds Plads metrostation på Nørrebro i samarbejde med CPH Invest, WSP, Lytt Architecture.

Ungdomsboliger er udført som nye etager oven på den eksisterende bygning fra 1936. Arkitekterne Leth & Walsøe tegnede i sin tid den eksisterende bygning for Electrolux.

KB32

KB32. Foto: Rasmus Hjortshøj.
KB32. Foto: Rasmus Hjortshøj.

Vilhelm Lauritzen Arkitekter har stået for at transformere DSB’s gamle godsbanehotel fra 1960’erne til et åbent kontordomicil i seks etager.

Projektet var også nomineret til en Mipim Award.

NH Collection Copenhagen Ørkenfortet

NH Collection Copenhagen Ørkenfortet. Foto: Thomas Muus.
NH Collection Copenhagen Ørkenfortet. Foto: Thomas Muus.

NH Hotel Group har sammen med ATP Ejendomme samt Arkitema Architects og Henning Larsen Architects stået for ombygningen af Ørkenfortet til et fem-stjernet hotel.

Ejendommen på Strandgade 7 var tidligere hovedsæde for Nordea.

Pasteurs Tårn

Pasteurs Tårn i Carlsberg Byen. Foto: Jesper Akselbo.
Pasteurs Tårn i Carlsberg Byen. Foto: Jesper Akselbo.

Pasteurs Tårn i Carlsberg Byen er med sine 120 meter Københavns højeste beboelsesejendom.

Højhuset rummer 172 lejligheder fra 5. og op til 36. etage og er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Wingårdh Arkitektkontoregnet med AFRY som ingeniør, mens 1:1 Landskab har stået for landskabsarkitekture.

Bygningen er opført af Arpe & Kjeldsholm for Carlsberg Byen.

Spejderhus Brønshøj

Spejderhus Brønshøj. Foto: ONV Arkitekter.
Spejderhus Brønshøj. Foto: ONV Arkitekter.

Spejderhus Brønshøj er tegnet af ONV Arkitekter, der betegner huset som “urban spejderhytte og en landskabelig læringscirkel”.

Spejderhuset ligger i et parkområde ved siden af Bellahøj Vandtårn og består af en høj del med fællessal, køkken, kontor og lagerrum, oplyser arkitekterne.

Kampsportens Hus

Kampsportens Hus på Nørrebro. Foto: Laura Stamer/Københavns Kommune.
Kampsportens Hus på Nørrebro. Foto: Laura Stamer/Københavns Kommune.

Entasis har i samarbejde med Henry Jensen Rådgivende Ingeniører tegnet Kampsportens Hus, som er opført af entreprenørvirksomheden Einar Kornerup.

Donationer på over 50 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond, Lokale og Anlægsfonden og Nordea-fonden har muliggjort byggeriet, der blev indviet i december 2022.

Om afstemningen

De nominerede byggerier er Spejderhus Brønshøj, Kampsportens Hus, Hermodsgade Ungdomsboliger, Bispebjerg Helende Haver, KB 32 Kammeradvokaten, Pasteurs Tårn,

Fremtidens gårdhaver ved Tomsgårdsvej samt NH Collection Copenhagen (Ørkenfortet).

De nominerede er valgt blandt 37 indstillede projekter med ibrugtagning mellem den 1. oktober 2021 til 31. december 2022.

Publikumsprisen blev uddelt for første gang i 2018, hvor over 2.000 stemmer blev afgivet. Axel Towers blev første vinder af prisen.

Københavns Kommune har præmieret smukke bygninger, bymiljøer og anlæg siden 1903.

Bygningspræmieringen lægger vægt på, at byggeriet tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.

Selve præmieringen finder sted den 15. maj 2023 i Dansk Arkitektur Center (DAC) kl. 16-18.

Podcasten MorgenDAC, som optages tirsdag den 25. april 2023 på Thorvaldsens Museum, kan overværes live. Det er gratis, men af pladshensyn skal der reserveres billet (link nedenfor). Podcasten udgives efterfølgende her.

Kilde: Københavns Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling