Nu opføres 36 3D-printede studieboliger i Holstebro: – Måden at bygge på ændrer sig for altid

Nu er byggeriet af 36 3D-printede studieboliger i Holstebro sat i gang. Det er det største 3D-printede byggeprojekt i Europa.

– Det her kommer til at ændre måden, vi bygger på, siger arkitekt Sebastian Aristotelis fra Saga Space Architects til TV MidtVest.

Tirsdag den 22. april blev første spadestik til 36 3D-printede studieboliger på den nordvestlige del af Slagterigrunden i Holstebro taget, skriver den lokale tv-station.

Det almene boligselskab NordVestBo står i samarbejde med arkitekterne og det lokale firma 3DCP bag projektet, der med et bruttoetageareal på 1.656 kvadratmeter er det største 3D-printede projekt i Europa og det næststørste i verden.

Men vejen dertil har været længere end forventet. Fra første streg på tegnebrættet gik der ikke ét år, som planlagt – men fire, før projektet kunne realiseres.

Nordvestbo opfører i samarbejde med 3DCP 36 3D-printede studieboliger i Holstebro. Visualisering: Saga Space Architects.
Nordvestbo opfører i samarbejde med 3DCP 36 3D-printede studieboliger i Holstebro. Visualisering: Saga Space Architects.

– Teknologien kan mere, end vi gør, men vi går med livrem og seler, samtidig med at bygningsreglementet ikke er opdateret til, at man kan gøre det, siger Sebastian Aristotelis til TV MidtVest.

Teknologien tillader til gengæld friere former og mere kreative løsninger, end traditionelt byggeri ofte gør. Og selvom murene og fundamentet printes, bygges taget stadig på klassisk vis.

Med den avancerede printer kan man fremstille elementer til tre huse på én gang, og ifølge arkitekten er det i længden både billigere og mere sikkert.

NordVestBo opfører i samarbejde med 3DCP 36 3D-printede studieboliger i Holstebro. Visualisering: Saga Space Architects.
NordVestBo opfører i samarbejde med 3DCP 36 3D-printede studieboliger i Holstebro. Visualisering: Saga Space Architects.

Skovsporet bliver navnet på den lille studieby, hvor de 36 boliger placeres i seks klynger med seks boliger i hver.

Mellem boligerne etableres hyggelige fællesarealer, som skal være med til at indbyde til sociale aktiviteter og danne fællesskaber på tværs af boligklyngerne. Klyngerne bliver printede imellem allerede eksisterende store træer.

Hver enkelt bolig får eget køkken og badeværelse, og alle boliger udstyres med tagvinduer. Projektet omfatter 12 et-værelses boliger på 39 kvadratmeter plus hems, 12 to-værelses boliger på 49,3 kvadratmeter og 12 to-værelses boliger på 49,7 kvadratmeter. Boligerne forventes klar til indflytning om cirka et år.

Projektet beløber sig til knap 46,3 millioner kroner, hvoraf entrepriseudgifterne udgør godt 36,8 millioner kroner.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling