Arbejdet med at etablere Naturnationalpark Fussingø er i fuld gang.
Konkret arbejder Naturstyrelsen netop nu med at fælde de træer, der skal give plads til hegnet omkring naturnationalparken.
Det skriver Miljø- og Ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.
Naturnationalpark Fussingø bliver en af Danmarks første, når den åbner i begyndelsen af 2025.
– Naturnationalparkerne er et afgørende værktøj til at hjælpe vores pressede natur. Derfor er det en vigtig milepæl, at en af Danmarks første naturnationalparker, Fussingø, nu tager fysisk form, udtaler miljøminister Magnus Heunicke (S).
– Stude og krondyr vil på sigt skulle afgræsse området og hjælpe med at gøre naturen mere varieret. Det giver liv og plads til endnu flere arter. Når vi nu sætter hegn op, sikrer vi, at de store dyr ikke havner i trafikken eller på landmændenes marker. Omvendt bliver hegnet hverken en hindring for den øvrige natur eller menneskers adgang til området.
Udover at fjerne træer for at kunne etablere hegn omkring naturnationalparken, består etableringen i at fjerne dræn, så vandet kan genfinde sin naturlige vej og skabe flere vådområder til gavn for endnu flere arter.
Der vil også blive fjernet træer, der ikke oprindeligt vokser i Danmark. Det skal give mere plads og lys til de hjemmehørende arter. Træ- og landbrugsproduktionen ophører også i området.
Inden etableringen af Naturnationalpark Fussingø har der blandt andet været inddragelse af eksperter og interessenter, offentlige høringer, ansøgning om blandt andet etableringstilladelse og mulighed for at indgive klager.
I 2024 er der desuden oprettet lokale bestyrelser i alle kommende naturnationalparker.
Om Naturnationalpark Fussingø
- Naturnationalpark Fussingø er ét stort, sammenhængende naturområde på cirka 833 hektar.
- Den mest sjældne art i Naturnationalpark Fussingø er planten kortskaftet skeblad, som man troede var uddød i Danmark. Den blev genopdaget i Fussing Sø tilbage i år 2000.
- Naturnationalparken er desuden levested for en række sjældne fugle, pattedyr, insekter og svampe, der hovedsageligt lever i gammel løvskov. Flere arter er også tilknyttet skovlysninger – såsom hvepsevåge og rødrygget tornskade.
- Desuden er der en række arter af laver, der er afhængige af ren fugtig luft, samt en række arter knyttet til vand eller våd bund. Af de arter, der er knyttet til døde træstammer er blandt andet sortspætte, som hyppigt kan ses eller høres i Naturnationalpark Fussingø.
Kilde: Naturstyrelsen.