Den firesporede Thomas B. Thriges Gade blev anlagt i Odense i 1960’erne og udgjorde i årtier en central åre i byens infrastruktur.
Vejen delte dog samtidig bymidten i to, og efter flere års planlægning gik man for omkring 10 år siden for alvor i gang med at omdanne vejen til en ny bydel med 53.000 kvadratmeter boliger og erhverv.
Udgangspunktet var projektet “Fra Gade til By” og et oplæg fra Entasis, Sweco, SBS Rådgivning og Momentum Research & Development.
Læs også: Gammel fabrik i Odense skal omdannes til over 300 boliger
Efter mere end 10 års planlægning og byggeaktivitet er projektet fuldendt, og nu har det indbragt Odense Kommune Byplanprisen 2024.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Dansk Byplanlaboratorium, som står bag prisen.
– At vinde byplanprisen er et kæmpe skulderklap til vores by og den vision, der lå bag lukningen af Thomas B. Thriges gade og hele omdannelsen af området. Det er en cadeau til alle dem, som har været en del af dette ambitiøse projekt, fra byråd gennem tiden, medarbejdere, rådgivere, entreprenører, borgere og forretningsdrivende, udtaler by- og kulturrådmand i Odense, Søren Windell (K).
– Området er lavet for gående og cyklister, hvor det er rart at opholde sig, og hvor den gamle bydel bliver bundet sammen med resten af byen, udtaler Søren Windell.
Læs også: Byggestart i Banebyen nærmer sig
Over 700 deltagere var samlet til årets Byplanmøde, da Odense Kommune blev kåret til vinder af Byplanprisen, i et tæt kapløb med de to andre nominerede, Svendborg Kommune for “Fra Blå Kant til Blå Zone” og Udviklingsselskabet NærHeden P/S for projektet “Nærheden”.
Ifølge Dansk Byplanlaboratorium har de tre byudviklingsprojekter det til fælles, at de rummer “en høj grad af nytænkning og tilpasningsevne, som adresserer både aktuelle og fremtidige udfordringer som blandt andet klimaforandringer og biodiversitetskrisen”.
Om vinderen af Byplanprisen 2024
Det skriver juryen om vinderen af Byplanprisen 2024:
”Odense Kommune vinder Byplanprisen 2024 for sin imponerende evne og vilje til at fastholde retningen i et stort og komplekst byudviklingsprojekt i mere end 10 år. Kommunen har, på tværs af skiftende byråd, konsekvent holdt fast i visionen om at genskabe et sammenhængende centrum, samtidig med at visionen kontinuerligt er blevet videreudviklet. Resultatet er en stemningsfyldt og velfungerende bydel, præget af byrum og gader af høj arkitektonisk kvalitet, som både borgere og besøgende kan nyde og være stolte af.
Projektet balancerer strategiske beslutninger med opmærksomhed på selv de mindste detaljer, som kan inspirere og sætte nye standarder for byudvikling i Danmark. “Fra gade til by” er blevet et katalog af muligheder, der viser, hvordan man kan tænke langsigtet og ambitiøst, samtidig med, at man skaber byrum, der opleves rare at bevæge og opholde sig i.
Det politiske mod, den vedholdenhed, som skiftende byråd har udvist, samt den gode forvaltning og samarbejdet med eksterne partnere har sikret, at visionerne er blevet til virkelighed. Thomas B. Thriges Gade er gået fra et vejforløb, der delte byen til nye byrum, en letbane, der binder byen sammen, og gader med en arkitektonisk kvalitet, der gør det attraktivt at bevæge sig gennem byen.
Det er lykkedes at fastholde et højt kvalitetsniveau, samtidig med at visionerne er blevet løbende tilpasset nye udfordringer, særligt i forhold til klima og natur. Projektet står som et forbillede for, hvordan man gennem planlægning og god arkitektur kan skabe en by, der både er smuk, menneskelig og funktionel.”
Medlemmerne af juryen
• Lisbet Wolters, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium
• Marie Stender, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium
• Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere
• Sven Kofoed-Hansen, udpeget af Akademisk Arkitektforening
• Thina Wallin Jensen, udpeget af Akademisk Arkitektforening
I 2024 var tre projektet nomineret til Byplanprisen
• Fra Blå Kant til Blå Zone, Svendborg Kommune
• Fra Gade til By, Odense Kommune
• Nærheden, Udviklingsselskabet NærHeden P/S
Kilde: Dansk Byplanlaboratorium.