Boligprojekter er igen kommet højt på dagsordenen hos danskerne efter en periode med tilbageholdenhed på grund af inflation og energikrise.
Det skriver OK Køkkenrenovering i en pressemeddelelse, hvor der henvises til en Voxmeter-rapport fra november.
Ifølge rapporten har hver fjerde husstand har planer om at lave køkken og bad inden for et år. Det er en stigning i forhold til november sidste år, hvor det gjaldt hver femte.
Det kan aflæses i regnskabet hos OK Køkkenrenovering, hvor omsætningen er steget med 18 procent i januar til november sammenlignet med samme periode sidste år.
Læs også: Køkkenkæde genbruger gamle køkkenelementer
Ifølge kædechef Michael Riis vælger mange renovering frem for at købe et helt nyt køkken for at spare penge.
– Projekter i køkken og badeværelse er typisk de dyreste i en bolig på grund af omfattende installationer og materialer. Selvom der har været et mindre prisfald på visse råvarer i år, er de samlede materialepriser fortsat høje sammenlignet med niveauet før inflationsperioden. Det får flere til at foretrække renovering, siger Michael Riis.
– Ved renovering genanvender vi eksisterende elementer som korpus og sokler, så kun synlige elementer som låger og bordplade bliver udskiftet. Det reducerer behovet for nye materialer og skaber bedre økonomisk råderum til at realisere større boligprojekter.
Økonomien er afgørende for forbrugerne
Michael Søgaard Jørgensen, forsker i bæredygtig innovation og omstilling ved Aalborg Universitet, forklarer at økonomi vejer tungest, når forbrugerne vælger mellem reparation og nyanskaffelse.
– Forskning på tværs af varegrupper viser, at økonomien er den vigtigste faktor i beslutningsprocessen. Hvis reparation er billigere end at købe nyt, vælger mange den løsning. For eksempel var økonomi det væsentligste argument hos 87 procent af de forbrugere, der valgte at få repareret et køleskab eller en fryser frem for at købe et nyt produkt. Følelsesmæssig tilknytning til et produkt og miljøhensyn spiller en rolle hos nogle forbrugere, men økonomien er som regel det springende punkt, siger Michael Søgaard Jørgensen.
Læs også: Designa kan dokumentere et køkkens klimaaftryk med en EPD
Det er også erfaringen hos OK Køkkenrenovering.
– Når vi bevarer slidstærke grundelementer i et køkken eller bad, kan vores kunder ofte spare omkring 20-25.000 kroner. For mange kunder er pengebesparelsen den største drivkraft. Det ses så som en ekstra bonus, at renovering er mere ressourcebesparende, da der bruges færre nye materialer, siger Michael Riis.
Træmaterialer anvendes igen og igen
For at reducere behovet for nye materialer yderligere har OK Køkkenrenovering iværksat et nyt cirkulært koncept, hvor gamle køkken- og badelementer indsamles og videregives til den danske fabrik Novopan. Her omdannes de til nye spånplader, som derefter genkøbes og anvendes til deres produktion af nye fronter.
– Vi anser det for sund fornuft at udnytte eksisterende materialer. Med det nye sorteringskoncept kan træmaterialer fornyes op til otte gange, hvilket forlænger materialets levetid med op til 88 år. Cirka 90 procent af alle træmaterialer genanvendes. Samtidig kan vi sikre, at gamle, kasserede emner bliver genanvendt og bortskaffet på ansvarlig vis, siger Michael Riis.