Designa kan dokumentere et køkkens klimaaftryk med en EPD

Designa har udarbejdet en EPD (miljøvaredeklaration) og LCA på deres inventar. Dokumentation er afgørende, også i køkkenbranchen, fortæller den midtjyske leverandør.

Per Juhl, der er indehaver af Designa-butikkerne i Odense, Vejle, Esbjerg og Aabenraa. Foto: PR.
Per Juhl, der er indehaver af Designa-butikkerne i Odense, Vejle, Esbjerg og Aabenraa. Foto: PR.

Designa har fået udarbejdet en miljøvaredeklaration – Environmental Product Declaration / EPD – på deres inventar. Miljøvaredeklarationen er udarbejdet af Teknologisk Institut og har til formål at kunne dokumentere en køkkenløsnings miljøaftryk ud fra en lang række parametre. Herunder for eksempel produkt, proces og transport. Det skriver den midtjyske køkkenleverandør i en pressemeddelelse.

– Det har altid været vores klare ambition og strategi at have fokus på CSR. Med EPD’en kan vi som de første dokumentere, at vi arbejder seriøst og faktabaseret med bæredygtighed og ansvarlighed, udtaler Per Juhl, der er indehaver af Designa-butikkerne i Odense, Vejle, Esbjerg og Aabenraa.

Udarbejdelsen af miljøvaredeklarationen har været længe undervejs, da alle led i værdikæden skal kortlægges og dokumenteres minutiøst og ned til mindste detalje.

– For at imødekomme de høje krav til miljø og klima samt produktsikkerhed og kvalitet, stiller vi krav til egen virksomhedsdrift såvel som til vores leverandører og samarbejdspartnere. Det har været en ressourcekrævende proces at få kortlagt vores miljøvaredeklaration, men det er sliddet værd. Med EPD’en er det muligt for os at dokumentere og verificere, at der er reelle data bag, når vi fortæller om vores arbejde med bæredygtighed, udtaler CSR Director hos Designa, Karen Cederkrantz.

CSR Director hos Designa, Karen Cederkrantz. Foto: PR.
CSR Director hos Designa, Karen Cederkrantz. Foto: PR.

Bæredygtighed og dokumentation åbner nye døre

Miljø, klima og bæredygtighed er blevet en fast del af hverdagen ikke mindst i byggeriet.

Med BR23’s indførsel i januar i år er der lagt an til en ny grøn dagsorden for fremtidens byggeri med langt større krav til bæredygtige og mere miljøbevidste materialer og byggemetoder end tidligere.

Da Designa er første danske køkkenvirksomhed med en EPD og LCA, står virksomheden nu endnu stærkere på erhvervsmarkedet.

– EPD’en er et vigtigt værktøj for os i vores dialog med kunderne. Indtil videre især vores erhvervskunder. Miljøvaredeklarationen har givet os en stærkere ballast og den gør, at vi både kan deltage i og bidrage konstruktivt til de byggerier, hvor det er påkrævet at kunne dokumentere klimaaftryk, fortæller Per Juhl.

Netop dokumentationen var en afgørende faktor, da totalentreprenørerne fra Raundahl & Moesby valgte Designa som leverandør på 307 køkkener til Thors Have projektet, Rismarksvej 52 i Odense. De nye rækkehuse skal nemlig kunne opnå DGNB-Guld.

– Guldcertificeringen krævede, at vi stillede store krav til byggeelementerne. Herunder dokumentation på afgasning og miljøaftryk. Indeklimamærkningen og EPD’en har derfor klart været til Designas fordel, fortæller entrepriseleder hos Raundahl & Moesby, Jonas Svaneberg Hansen.

Fakta

Designas miljøvaredeklaration er en såkaldt branche EPD, som er baseret på et kilo køkken udarbejdet på en livscyklusvurdering, LCA, af 18 af de mest solgte Designa køkkenelementer. Med denne metode har man opnået et repræsentativt gennemsnit af virksomhedens køkkenløsninger, som kan skaleres efter projektets størrelse og kundens ønsker.

Efterspørgslen på certificerede byggerier efter branchens mest anerkendte bæredygtighedscertificeringer DGNB og BREEAM er stigende: For eksempel er antallet af byggerier med DGNB-certificering fordoblet fra 57 i 2020 til 114 i 2022.

Designa er medlem af Rådet for Bæredygtigt Byggeri (tidligere Green Building Council), der arbejder for at udbrede bæredygtighed i byggebranchen og som administrerer DGNB-certificeringen i Danmark.

Hele Designas sortiment er Dansk Indeklimamærket, så den enkelte kunde sikres et sundt indeklima.

Designa Køkken tilbyder et bredt udvalg af FSC®-certificerede bordplader. Det garanterer, at der ikke fældes mere træ, end skoven selv kan reproducere samtidig med, at der tages hånd om lokalbefolkningen, som uddannes, får sikkerhedsudstyr og en løn, de kan leve af.

Alle korpusdele, herunder skabe, er produceret af spånplader, der består af mere end 90 procent genbrugsmateriale.

Centrica-certifikatet attesterer, at al den strøm, der bruges på fabrikken i Kjellerup, kommer fra vedvarende energikilder – som vindmøller og solceller.

Kilde: Designa.