Omdannelse af Budolfi Plads skæpper i restauranters kasser

Omdannelsesprojekter giver en nedgang i omsætningen i begyndelsen og under anlægsperioden, men derefter stiger den, viser undersøgelse.

Aalborg og Aarhus kommuner har siden sensommeren 2024 undersøgt, hvordan det går med bylivet og omsætningen i fem gader.

Gaderne har det til fælles, at der enten midlertidigt eller permanent er lavet restriktioner for biltrafikken og bedre forhold for udeservering, cykler, gående og kollektiv trafik.

Det skriver Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

Projektet er støttet af initiativet Plan22+, og en case-rapport udgør første halvdel af forsøgsprojektet Grøn Mobilitet og Levende Handelsgader, der gennemføres som et samarbejde mellem Aarhus og Aalborg Kommuner med Urban Creators som rådgiver.

Projektet forventes afsluttet i 2025, og resultaterne skal bruges til at gøre fremtidige projekter endnu bedre.

I Aalborg er to meget omtalte projekter blevet undersøgt. Budolfi Plads er blevet ændret markant, ligesom en række transformerede byrum er opstået i kølvandet på anlæggelsen af Plusbussen.

– Budolfi Plads og ændringerne langs Plusbussens rute på Kastetvej er markante projekter, som ændrer grundlæggende på den måde, vi færdes og bruger byen på, udtaler rådmand for By og Land i Aalborg Kommune, Jan Nymark Rose Thaysen (V).

– Det er samtidig projekter, som har påvirket mange borgere og skabt en del debat, og set i det lys er det sundt for debatten, at vi nu har fået et bredere fundament, der blandt andet rummer omsætningstal og udfolder holdningerne blandt beboere, erhvervsdrivende og øvrige besøgende i områderne.

Resultaterne viser, at det tager tid, når der sker store ændringer i bybilledet, der medfører, at borgernes vaner skal ændres.

Til gengæld er det også en generel tendens, at der ofte er en nedgang i omsætningen i begyndelsen og under en anlægsperiode, mens omsætningen herefter stiger til et niveau over udgangspunktet.

Det viser undersøgelsen af Budolfi Plads i særdeleshed. Her synes 95 procent af de adspurgte i området godt eller meget godt om omdannelsen af Budolfi Plads, mens kun 1 procent svarer, at de er utilfredse med omdannelsen, da det er vanskeligere at komme til i bil.

Den årlige omsætning ved Budolfi Plads er samlet set steget med 50 procent fra 2017 til 2024. I undersøgelsen, kan man se, at der i perioden er blevet to færre butikker, men til gengæld er antallet af restauranter og lignende steget med ni.

Undersøgelsen har også set på omdannelsen af en del af Kastetvej, hvor Plusbussen har gjort sit indtog. Her svarer 63 procent af de adspurgte, at de synes godt eller meget godt om omdannelsen, mens 19 procent svarer, at de er utilfredse eller meget utilfredse.

Erhvervene på Kastetvej er blevet koncentreret mere omkring Dannebrogsgade-krydset, og flere nye funktioner er kommet til. Hvis man ser på butikslivet og øvrige forretninger i bydelscentret på Kastetvej har der været en omsætningsfremgang på et sted mellem 50 og 60 millioner kroner sammenlignet med før omdannelsen.

Indtil videre er resultaterne dog ikke entydige. I området vest for bydelscentret har eksisterende og lukkede butikker nemlig oplevet en omsætningsreduktion på et sted mellem 40-50 millioner kroner per år fra 2019 til 2024. Senere på året åbner en ny Normal, som vil bidrage yderligere til omsætningen.

Plan22+ er en femårig indsats fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen og Realdania, som skal understøtte kommunernes klimaarbejde ved at udvikle ny viden og redskaber til at indfri klimamålsætninger gennem den fysiske planlægning.

Rapporten bygger på fem undersøgte cases

Fredens Torv, M.P. Bruuns Gade og Vestergade i Aarhus og Budolfi Plads samt Kastetvej i Aalborg. Undersøgelserne er gennemført i sensommeren og efteråret 2024.

Analyserne består blandt andet af 700 stopinterviews med borgere i områderne, dialogbesøg hos de erhvervsdrivende, gennemgang af regnskaber og registerdata for butikker og øvrige erhvervsdrivende samt historisk gennemgang af områdernes udvikling.

Kilde: Aalborg Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling