I samarbejde med Friis Andersen Arkitekter og ingeniør Søren B. Nielsen står Boligselskabet Vendersbo bag et boligprojekt på Vendsysselvej i Nykøbing Falster.
For godt 79 millioner kroner skal der bygges 37 rækkehuse, der skal udgøre et seniorbofællesskab.
Det såkaldte Skema A blev godkendt af politikerne i byrådet i Guldborgsund Kommune den 14. november.
Projektet skal ses i forlængelse af den igangværende helhedsplan på Vendsysselvej i et område, der tidligere har været på ghettolisten.
Boligselskabet Vendersbo allerede har revet 192 boliger ned, og boligselskabet opfører 48 nye boliger på eksisterende sokkel.
Desuden har boligselskabet indledt drøftelser med privat investor om byggeri af 16 private boliger på grunden.
– Dette er sådan set noget af det sidste, vi har omkring hele den omkalfatring af hele området derude, sagde medlem af Teknik, Klima og Miljøudvalget, Ole Bronné Sørensen (S), på byrådsmødet og understregede, at nybyggeriet bliver lavere og mindre “bombastisk” end de højere boligblokke, der er blevet revet ned.
“Nykøbing kan godt selv”
Kun Bob Richard Nielsen fra Danmarksdemokraterne stemte imod projektet.
– På en måde kan jeg selvfølgelig godt følge tankegangen om, at disse boliger, der planlægges opført derude med lejligheder på henholdsvis 86 og 110 kvadratmeter, at det vil være med til samlet at løfte et boligområde, som vi tidligere har haft på ghettolisten, og som har været en socioøkonomisk brun plet på vores by, sagde Bob Richard Nielsen på byrådmødet.
Han understregede dog, at der ikke er behov for flere almene boliger i netop Nykøbing Falster.
– Nykøbing er så velsmurt en maskine, så der kan de private bygherrer godt finde deres projekter frem. Vi har store projekter i gang med havneudvikling og andre steder, som gør, at Nykøbing kan godt selv, sagde han og udtrykte ønske om, at kommunen i stedet fokuserer på at bygge almene boliger i satellitbyerne.
Det sidste erklærede borgmester i Guldborgsund Kommune, Simon Hansen (S), sig “lidt enig i”.
– Vi har jo vedtaget en boligpolitik, hvor vi siger, at vi faktisk vil fokusere de almene kræfter uden for Nykøbing. Dette er så bare en sag, der har været i proces i noget tid og i virkeligheden handler om, at få sluttet området derude af med disse sidste almene boliger, sagde borgmesteren.
De 37 almene familieboliger opføres som rækkehuse i et og to plan med tre-fire værelser. Der opføres 25 rækkehuse på 86 kvadratmeter med tre værelser, og de får en månedlig husleje på knap 8.415 kroner. Dertil kommer så 12 rækkehuse på 110 kvadratmeter med tre værelser og en månedlig husleje på godt 10.760 kroner.
De private boliger opføres ligeledes som rækkehuse. De bliver hver især 86 kvadratmeter store og indrettes med tre værelser.
Entrepriseudgifterne for den almene del af projektet forventes at beløbe sig til omkring 66,6 millioner kroner.
Af en idéoplægsmappe fremgår det, at boligerne “opføres med bagvægge i porebeton og en skalmur i en blødstrøgen mursten”, mens depoter og enkelte facadestykker beklædes med varmbehandlede træstave. Taget lægges med en mørk betontagsten.