Påsken skydes i gang med et øget udbud af huse og sommerhuse. Foto: Boligsiden.
Påsken skydes i gang med et øget udbud af huse og sommerhuse. Foto: Boligsiden.

Huskøbere, der skal til fremvisning i påsken i håb om at finde deres nye hjem, har fået flere muligheder at vælge imellem. Det viser Boligsidens nye udbudstal gældende for primo april.

Efter tre måneder med et faldende udbud i vintersæsonen er det samlede udbud af villaer og rækkehuse steget med 1,3 procent den seneste måned. Det svarer til 374 flere huse til salg, og det bringer det samlede udbud af huse op på knap 30.000 huse i udbud i Danmark.

Den stigende tendens gør sig gældende i fire ud af fem af landets regioner. Kun i Region Hovedstaden er der fortsat tale om et faldende udbud med to procent færre huse til salg i den seneste måned.

– Helt i tråd med de tidligere år ser vi et stigende antal huse til salg ved indgangen til april. Det skyldes, at der begynder at komme flere hussælgere på banen. Det er gode nyheder for de boligkøbere, der har planer om at se på hus i påsken, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden,

– Boligsidens foreløbige ugetal viser samtidig, at der i de seneste uger er solgt lidt flere villaer og rækkehuse, end vi i gennemsnit har set for tilsvarende periode i årene 2015-2019. Det er også derfor, stigningen i udbuddet er forholdsvis begrænset på cirka én procent, for boligerne bliver solgt i normalt tempo. Det viser, at markedet for huse er ved at finde et nyt leje efter nogle usædvanlige år under corona.

Sammenligner vi det nuværende udbud af huse med samme tidspunkt sidste år, er der for nuværende 32 procent flere huse til salg.

Forårsboost til udbuddet af sommerhuse

Imens udbuddet af huse bevæger sig langsomt op, er der lidt mere fart på udbuddet af sommerhuse.

Boligsidens nye udbudstal viser således, at der ved indgangen til april er 4.437 sommerhuse til salg i Danmark. Dermed er udbuddet steget 5,2 procent den seneste måned, hvilket svarer til lidt mere end 200 ekstra sommerhuse til salg.

– Markedet for sommerhuse er meget sæsonpræget, og foråret er som regel ensbetydende med stigende interesse og efterspørgsel på sommerhuse. Det udnytter sælgerne til at sætte sommerhuset til salg netop nu, hvor varmere temperaturer og udsigten til sommer øger interessen hos køberne, siger Birgit Daetz.

Den stigende tendens er gældende over hele landet, idet udbuddet af sommerhuse er øget i alle landets fem regioner i den seneste måned.

Men trods forårsstigningen er der stadig tale om et lavt udbud af sommerhuse.

Sammenlignet med primo april tilbage i 2019, er det nuværende udbud af sommerhuse 58 procent lavere end dengang, hvor coronaboomet endnu ikke havde gjort sit kraftige indhug i udbudte sommerhuse.

– Det skyldes især, at vi ser færre sælgere end normalt. Sommerhusmarkedet har ikke været lige så mærket af den økonomiske nedgang, som vi har set for huse og lejligheder i særligt andet halvår 2022, og rigtig mange af de nyslåede sommerhusejere, som købte under corona, har holdt fast i deres investering, forklarer Birgit Daetz.

– Samtidig ser vi, at der bliver solgt lidt flere sommerhuse, end hvad der i gennemsnit blev solgt på denne tid af året i 2015-2019, og det – kombineret med det færre antal sælgere – gør, at det samlede udbud af sommerhuse fortsat er på et meget lavt niveau set i et historisk perspektiv, slutter hun.

Se lokale udbudstal for sommerhuse i kommunerne her.

Udbuddet på boligmarkedet primo april 2023

Boligtype Antal til salg Ændring seneste måned Ændring seneste år
Villaer/rækkehuse 29.945 1,3 procent 32,1 procent
Ejerlejligheder 6.958 -2,8 procent 27,4 procent
Sommerhuse 4.437 5,2 procent 9,9 procent

Kilde: Boligsiden.