Parcelhuse og lejligheder giver sommerhuse baghjul

For første gang i et halvt år falder sommerhuspriserne, mens priserne på ejerlejligheder og parcelhuse fortsætter med at stige, viser nye tal.

For første gang i seks måneder er sommerhuspriserne i juli 2023 faldet. Omvendt er priserne på parcelhuse og ejerlejligheder bare steget måned efter måned det seneste halve år.

Det viser de nyeste tal fra Boligsiden.dk, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Siden coronapandemien har det danske sommerhusmarked ellers sprunget alle rammer, hvor priserne på og salget af helårsboliger i perioder har været svingende.

– Selvom det ikke er meget, er det iøjnefaldende, at vi ser sommerhuspriserne falde, mens priserne på parcelhuse og ejerlejligheder fortsætter med at stige. Det kunne tyde på, at efterspørgslen på sommerhuse er ved at klinge af efter nogle veritable jubelår, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Han mener, at det høje renteniveau kan være en medvirkende faktor til, at sommerhusene falder i værdi for første gang i et halvt år.

– Selvom mange i flere år har kunnet købe sommerhuse på deres friværdier og jobsikkerhed, betyder renteniveauet en del, når man køber husstandens anden bolig.

LÆS OGSÅ: UDBUDSPRISER PÅ SOMMERHUSE OG VILLAER PÅ SAMME NIVEAU SOM FØR INFLATIONEN

– At købe et sommerhus er for de fleste ikke need to have, men nice to have, og her betyder den månedlige ydelse meget. Hvis renten stiger fra nul til fire procent, og man regner på, hvor mange ferier man kan tage på for de penge, det koster at eje et sommerhus, hvor det skal finansieres med en rente på fire procent, er det ikke underligt, hvis flere bliver tilbageholdende med at realisere deres sommerhusdrømme, siger Thomas Hovgaard.

Ifølge ham har virkeligheden indhentet mange, der er ved at gøre deres entre på sommerhusmarkedet.

– Der sker meget i verden lige nu, som kan få betydning for dansk økonomi. Derfor er det oplagt at spørge sig selv, om det er tidspunktet, hvor man skal foretage en investering, som kan miste værdi, hvis flere forhold falder sammen på en gang. Med markedet for helårsboliger er det en anden historie, da vi her taler om boliger som basal nødvendighed. Når det er sagt, kan faldet i sommerhuspriser sagtens vise sig at være en enlig svale på grund af sommerferien, siger Thomas Hovgaard.