Parcelhusejere har tjent kassen

Gennem de seneste seks måneder er boligpriserne faldet, men parcelhusejere har øget deres friværdi betragteligt over de seneste fem år, viser analyse.

Huspriserne er faldet de sidste seks måneder, og landets parcelhusejere har måske rynkede bryn, fordi deres bolig har tabt markedsværdi. Men hvis de ser fem år tilbage i tiden, har de faktisk grund til at trække på smilebåndet.

I efteråret 2017 blev et parcelhus på 150 kvadratmeter i gennemsnit solgt til 1.974.000 kroner, mens den gennemsnitlige salgspris aktuelt ligger på 2.591.250 kroner Det viser tal fra Finans Danmark og Boligsiden.dk, som Estate har lavet beregninger på. Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

Ifølge Estate dækker tallene dog over markante geografiske forskelle. Mens nordjyderne kan notere en værdistigning på knap en kvart million kroner, kan topscorerne fra Hovedstaden glæde sig over en stigning på 1,7 milloner kroner for deres parcelhus.

Ifølge Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate, er det på den lange bane en god investering at være parcelhusejer. Og han påpeger, at man ikke skal betragte sin bolig som et værdipapir.

– Det er først og fremmest ens hjem, og det bliver ikke ringere at bo i, fordi det i en periode taber salgsværdi. Historien har nemlig vist, at det stiger igen, udtaler Thomas Hovgaard.

Aktuelt er boligpriserne ifølge ejendomsmæglerkæden på niveau med juli 2021. Og det er et højt niveau, lyder det fra Thomas Hovgaard.

– Det svarer til niveauet i rekordåret 2021 efter en periode med store prisstigninger grundet det dengang lave udbud. Ja, det fortsatte med at stige yderligere efter juli, men eftersom vi lige nu befinder os i økonomisk udfordrende tider, bør vi først og fremmest glæde os over, at der er opbygget solide friværdier til at stå imod med, og at ledigheden aldrig har været lavere, siger Thomas Hovgaard.

Jokeren i den kommende udvikling, mener han, er renteudviklingen.

– Renten er steget mere, end hvad vi har været vant til i årevis, og det vil selvfølgelig betyde, at det bliver dyrere at finansiere et hus, hvorfor der er god grund til at tro, at det vil kunne ses i priserne. Men falder renten igen i løbet af et år eller to, vil vi stille og roligt bevæge os tilbage til det niveau, vi var på for et halvt år siden, siger Thomas Hovgaard.