I 2018 købte PFA Ejendomme i samarbejde med Sophienberg Gruppen gasproducenten AGA’s forhenværende bygninger mellem Vermlandsgade, Prags Boulevard og Uplandsgade umiddelbart syd for Kløvermarken på Amager.
Nu er der udsigt til, at arealerne omkring ejendommene står over for en forvandling af de større, og et nyt bykvarter vil vokse frem.
I alt 24 grundejere i det 85.000 kvadratmeter store område, der gennemskæres af Laplandsgade, har anmodet om en ny lokalplan for de to byudviklingsområder.
Lokalplanen skal give mulighed for, at der kan bygges boliger og erhverv i form af både nybyggeri og omdannelse af eksisterende bygninger i samarbejde med henholdsvis Werk Arkitekter og Holscher Nordberg.
Læs også: Boligselskab vil bygge tagboliger for 65 millioner på Amager
“Grundejernes oplæg til bebyggelsesplaner, der fremgår af startredegørelsen, har en bebyggelsesprocent på op til 185 i byudviklingsområdet Vermlandsgade og 175 i byudviklingsområdet Siljangade”, lyder det i en startredegørelse for projektet.
Den nye bydel skal samlet rumme et etageareal på knap 156.000 kvadratmeter, hvoraf godt 56.000 kvadratmeter vil være eksisterende byggeri, som fortsat skal huse erhverv. Områdets gamle industri- og erhvervsbygninger er opført fra 1910 og frem til 2000.
“Samlet set fortæller bygningerne om en udvikling i både produktionens og byggeindustriens rationaler gennem næsten 100 år. Der er stor variation i bygningshøjder på tværs af området, og flere steder står lavt og højere byggeri side om side”, fremgår det af startredegørelsen.
Læs også: Disse fem hold skal konkurrere om en masterplan for Refshaleøen
“Byudviklingsområdet Siljangade er især præget af en række mindre, separate gårdmiljøer med hver deres stemning, mens byudviklingsområdet Vermlandsgade i højere grad præges af store volumener og åbne flader, tydeligst på den tidligere AGA-grund og omkring supermarkedet Meny. Hele området fremtræder relativt lukket mod omgivelserne, og Laplandsgade er den eneste umiddelbare mulighed for passage gennem området”, lyder det videre.
Det kommende nybyggeri i området ønskes opført i en-seks etager. Projekterne i området rummer knap 45 procent boliger og godt 55 procent erhverv samt et plejecenter. Der vil blive stillet krav om, at 25 procent af de kommende boliger skal være almene boliger.
To grundejere i området er efter eget ønske ikke en del af den nye planlægning. Det gælder tankstationen Cirkle K og den faglige organisation Lederne.
Teknik- og miljøudvalget skal den 26. august tage stilling til, om arbejdet med en ny lokalplan for området skal igangsættes.
Hvis alt går efter planen, vil lokalplanen kunne endeligt vedtages i november eller december 2025. Og således kan København blive et udviklingsområde rigere.