I en alder af 69 år døde storentreprenøren Bøje Nielsen i 2007, men nu er der udsigt til, at der pustes nyt liv i et af byggematadorens markante bygningsværker.
I samarbejde med AI Arkitekter & Ingeniører har Velliv nemlig store planer for det 10.300 kvadratmeter store højhus på Naverland 2 i Hersted.
Pensionskassen vil omdanne det 17 etager høje kontortårn, også kaldet Danbyg-højhuset eller Kontorhus 1, til en blanding af boliger og erhverv. Omkring halvdelen af de eksisterende erhvervslokaler bevares.
Højhuset skal således rumme 5.500 kvadratmeter erhverv og 4.800 kvadratmeter boliger. De nederste otte etager i højhuset forbliver erhverv, mens de øverste etager omdannes til boliger og fællesfunktioner. I stueetagen indrettes fællesfunktioner og publikumsorienterede serviceerhverv.
Den samlede bebyggelse planlægges til at være 11.600 kvadratmeter. Der etableres 55 nye lejligheder, hvoraf otte lejligheder får et værelse og bliver 60-56 kvadratmeter store, 39 lejligheder får to værelser og bliver 85-100 kvadratmeter store, og otte lejligheder får tre værelser og bliver 100-125 kvadratmeter store.
Desuden skal der bygges 13 rækkehuse på hver især 100 kvadratmeter. Rækkehusene opføres i tre etager og placeres i en hestesko omkring bygningen, så der skabes et nyt gårdrum, ligesom bebyggelsen kan fungere som værn mod trafikstøj.
Planen kræver både en ny lokalplan og et kommuneplantillæg, da bebyggelsesprocenten skal hæves til 200. På et møde i kommunalbestyrelsen i Albertslund Kommune den 8. april besluttede politikerne derfor at igangsætte arbejdet med et nyt plangrundlag for den 5.800 kvadratmeter store grund.
– Der har været udfordringer med at få erhverv ind i hele bygningen, så her har man tænkt nyt og set, hvordan man kan gøre de øverste etager mere attraktive, sagde formand for Miljø- & Byudvalget, Marianne Burchall (S) på kommunalbestyrelsesmødet.
Ebbe Rand Jørgensen (EL) lagde på mødet ikke skjul på, at han slet ikke bryder sig om højhuse. Alligevel mente han dog, at der i dette tilfælde er tale om et godt projekt.
– Nu er det der, højhuset, og så kan vi bruge det og ombygge det. Og vi ved jo godt, at vi har et enormt stort ressourceforbrug i Danmark, sagde han og slog fast, at omdannelse af eksisterende bygninger derfor er en god idé.
Desuden foreslog han, at der skulle stilles krav om 25 procent almene boliger, men det var der ikke flertal for i kommunalbestyrelsen.
Vellivs projekt på Naverland er udviklet i tæt samarbejde med Frank Buch-Andersen og hans to sønner, som gennem selskabet Rent Estate ejer nabogrunden på Smedeland 7, hvor der efter planen skal bygges rækkehuse. Det skal der dog udarbejdes en særskilt lokalplan for.
Højhus med historisk betydning
Der er en række projekter på tegnebrættet i området, og ombygningen af højhuset på Naverland 2 indgår som en del af første etape i den langsigtede udvikling af Hersted, som skal udvikles en ny bæredygtig bydel med både boliger, erhverv og fællesskab.
I Albertslund Kommune er der store forventninger til projektet, der tager afsæt i kommunens klima- og byudviklingsplaner. Renoveringen og ombygningen af kontorfællesskabet forventes at blive et pejlemærke for, hvordan ældre bygninger kan gentænkes i nye rammer.
Ifølge projektmaterialet er det “intentionen at bygge videre på de eksisterende strukturer, både konstruktivt og arkitektonisk”. Eksempelvis vil højhuset fortsat have vandrette altanværn, men de får et mere transparent udtryk. I samspil med fælleshuset i stueetagen skal toppen af højhuset omdannes til en tagterrasse på omkring 500 kvadratmeter.
Mens Velliv ifølge kommunen ønsker at bevare bygningen af bæredygtighedshensyn, har højhuset historisk betydning og er udpeget som bevaringsværdig af Albertslund Kommune.
Og ejendommen gemmer da også på noget dansk byggehistorie. Kontortårnet blev opført i 1971 af byggekonsortiet Dansk Totalentreprise, som Bøje Nielsen sammen med Axel Juhl-Jørgensen havde stiftet et år forinden.
I 1979 røg de to storentreprenører i totterne på hinanden, og efter problemer med blandt andet udlejning fik Axel Juhl-Jørgensen i 1982 opbakning fra kreditorerne til at overtage Bøje Nielsens andel i Dansk Totalentreprise og Danske Feriehoteller, hvorefter Axel Juhl-Jørgensen omdøbte selskabet til Danbyg.
Kort efter måtte Bøje Nielsen indgive betalingsstandsning, og han blev senere samme år erklæret konkurs. Dermed stoppede hans byggeaktiviteter. Ni år skulle der dog gå, før konkurssagen blev afsluttet i 1992. I samme periode gik Axel Juhl-Jørgensen konkurs med Danbyg.
Bøje Nielsen var den første i Danmark til i stor stil at tilbyde totalentrepriser. Mens bygningen på Naverland trænger til en opgradering, lever totalentrepriseformen i bedste velgående.