PFA investerer 371 millioner kroner i byggeriet af et højhus i 20 etager i Aarhus. Med sine 78 meter bliver kontorhuset ”Træ” Danmarks højeste træhus. Foruden træ vil det består af genbrugsmaterialer som eksempelvis udtjente vindmøllevinger. Pensionskassen har netop skudt byggeriet i gang, oplyses det i en pressemeddelelse.
– Træ bliver et enestående byggeri, hvor vi prøver at gentænke hele byggeprocessen. Vi vil opføre et højhus, hvor vi forsøger at erstatte traditionelle materialer som stål og beton med klimavenlige alternativer som for eksempel træ. Byggebranchen står for 30 procent af CO2-udledningen i Danmark og som landets største ejendomsinvestor, mener jeg, at vi har en forpligtigelse til at finde nye metoder til at genbruge materialer og bygge mere klimavenligt, udtaler Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA, i meddelelsen.
Højhus får bærende konstruktioner, gulve, lofter og facade bestående af træ, genbrugstræ og andre bæredygtige materialer. Det er udviklet i samarbejde med Kilden & Hindby samt Aarhus Kommune, der har støttet byggeriet med 5 millioner kroner fra byens klimafond.
Byggeriet omfatter 14.850 kvadratmeter, som Lendager Arkitekter i samarbejde med Moe har sat stregerne til. Kontorhuset skal efter planen stå færdigt i andet halvår af 2024.
Brugte vindmøllevinger bliver til solafskærmning
Ud over træ vil højhuset blandt andet bestå af affaldstekstiler, som bliver genanvendt til akustikdæmpende lofter og vægpaneler, ligesom der arbejdes på at skaffe genbrugs- eller fejlproducerede vinduer til facaden.
Der vil blive brugt beton, hvor det er nødvendigt for sikre stabiliteten i højhuset. Det gælder eksempelvis i fundamentet og trappekernerne. Her man dog vil benytte en nyudviklet type af beton, som er CO2-reduceret, hvor det er muligt.
På facaden vil skrottede vindmøllevinger blive skåret til, så de kan bruges som solafskærmning. Vindmøllevinger består af epoxy og glasfibre og ender typisk i deponi efter endt levetid. Og det er ikke tilfældet, at netop vindmøllevinger tages i brug.
– I Danmark står der mere end 4.000 vindmøller på land og 500 på havet, som har en levetid på cirka 20-25 år. I fremtiden kan vi risikere at stå med en affaldsudfordring affødt af den grønne omstilling, som vi skal håndtere på den bedst mulige måde. I PFA vil vi gerne bidrage med løsninger og under forudsætning af at vingerne består de sidste brandtest, vil vi give de brugte vindmøller fornyet liv som solafskærmning på Træ, siger Michael Bruhn.
Om højhuset Træ i Aarhus
- Træ kommer til at bestå ét højt byggeri på 78 meter (20 etager) og to lavere byggeri på 27 meter (syv etager).
- Træ vil koste 371 millioner kroner at opføre.
- Træ bliver et flerbrugerkontorhus med butikslokaler, restauranter og andre bylivsfunktioner i stueplan.
- På grunden rundt om Træ vil der blive plantet ”adoptivtræer”, som eksisterende træer, der ellers skulle være fælder i nærområdet. Adoptivtræerne graves op med rod og genplantes, hvilket forlænger træernes levetid og den tid, hvor de opfanger
- Træ bliver en del af The Union, som er PFA’s landsdækkende flerbruger kontorfælleskab. Læs mere her: Flyt ind i fremtidens sunde og fleksible flerbrugerkontorhuse (theunion.dk).
Kilde: PFA.